Nieuws

Vertrouwensbreuk in coalitie provincie Overijssel nadat CDA tegen unaniem collegevoorstel stemde

Vertrouwensbreuk binnen coalitie provincie Overijssel
Vertrouwensbreuk binnen coalitie provincie Overijssel © RTV Oost
Coalitiepartijen VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP betwijfelen of er nog voldoende draagvlak is om Overijssel stabiel te besturen. Dat zeggen de partijen in een verklaring die zojuist naar buiten is gebracht. Aanleiding voor de vertrouwensbreuk is dat het CDA gisteravond tegen het voorstel stemde over de regionale energiestrategieën (RES). Daarin staat hoe en hoeveel wind- en zonne-energie er de komende jaren moet worden opgewekt in de Overijssel.
Die tegenstem van het CDA kwam voor de vier overige coalitiepartijen onverwacht. Ze zijn daarom onaangenaam verrast over 'het handelen en de houding van coalitiepartner CDA', stellen de partijen in de verklaring.
Het heeft kwaad bloed gezet binnen de coalitie dat de CDA-fractie op het allerlaatste moment onverwacht tegen een unaniem collegevoorstel stemde. Het voorstel over de gezamenlijke energieplannen voor Twente en West-Overijssel haalde wel een meerderheid.

Niet te tolereren

"De CDA-fractie heeft op een onacceptabele wijze gehandeld en geeft geen blijk van de noodzakelijke steun aan het college", vinden de partijen. "Dit leidt tot onbegrip en is niet te tolereren. Het vertrouwen in de CDA-fractie is daarmee geschaad." De fracties van de VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP onderstrepen in de verklaring dat ze de steun uit te spreken in het voltallig college, inclusief de CDA-gedeputeerden.
Het is nu aan de CDA-fractie om het vertrouwen in de samenwerking te herstellen. "Daarbij is van belang dat er een hernieuwd en gedragen perspectief komt op de toekomstige samenwerking. Stabiliteit, collegialiteit en betrouwbaarheid zijn daarbij kernwaarden", aldus de coalitiepartijen.
De stemverhouding, gisteravond toen het Statenvoorstel over RES Twente en RES West - Overijssel werd behandeld
De stemverhouding, gisteravond toen het Statenvoorstel over RES Twente en RES West - Overijssel werd behandeld © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.