'Tropische vogel' strijkt neer op Twente Airport voor demontage

Aan belangstelling was aan het einde van de middag geen gebrek bij vliegveld Twente Airport. Enkele tientallen belangstellenden zagen er de allerlaatste landing van een Airbus A340 van de Afrikaanse maatschappij Air Mauritius. Een tropische vogel die naar de regio komt voor haar zwanenzang; het toestel wordt op het vliegveld ontdaan van alle nog bruikbare onderdelen en gaat daarna door de shredder.

Het viermotorige toestel kwam rechtstreeks uit Mauritius aangevlogen, een vlucht van zo'n elf uur. Volgende week komt er nog een zelfde type toestel van Air Mauritius naar het vliegveld om daar te worden gedemonteerd door het bedrijf Aircraft End-of-Life Solutions (AELS).

Het was weer druk op de spottersheuvel bij het vliegveld (Foto: News United / Dennis Bakker)
Het was weer druk op de spottersheuvel bij het vliegveld (Foto: News United / Dennis Bakker)

Het toestel dat vandaag landde werd in 1997 nieuw gekocht door Air Mauritius en was tot enkele jaren geleden geregeld op Schiphol te zien. De A340-toestellen zijn vervangen door modernere tweemotorige A350- en A330-toestellen van Airbus.

Veel vliegmaatschappijen doen hun viermotorige vliegtuigen van de hand vanwege het hogere brandstofgebruik en de hogere onderhoudskosten van deze vliegtuigen. De dalende inkomsten door de coronapandemie heeft bij veel maatschappijen het uitfaseren van dergelijke toestellen versneld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
TWENTE AIRPORT ENSCHEDE
Deel dit artikel: