Nieuws

Gemeentebestuur Borne wil besluit tot sloop voormalig azc Azelo met minstens een half jaar uitstellen

Het voormalige asielzoekerscentrum in Azelo
Het voormalige asielzoekerscentrum in Azelo © Wouter de Wilde / RTV Oost
De sloop van het voormalige asielzoekerscentrum in Azelo moet met minstens een half jaar worden opgeschort. Dat voorstel doet het gemeentebestuur van Borne, nu zich op de valreep toch drie initiatiefnemers hebben gemeld met een kansrijk plan voor de azc-gebouwen.
In april besloot de gemeenteraad van Borne om alle gebouwen van het oude azc te slopen, behalve de villa. De sloop kon alleen worden tegengehouden als zich voor eind juni een kansrijk plan zou aandienen. De gemeenteraad moet morgenavond bepalen of de initiatieven die nu voorliggen kansrijk genoeg zijn om de sloop voor minstens een half jaar uit te stellen.
Wie de drie initiatiefnemers zijn en welke plannen er liggen, is nog onduidelijk. De gemeente liet eerder weten dat er alleen ruimte is voor iets dat kleinschalig van opzet is en weinig verkeer naar Azelo trekt. Na ruim 25 jaar asielzoekers in de omgeving hadden buurtbewoners namelijk vooral om rust gevraagd.
Buurtbewoners en gemeenteraadsleden hebben vorige week kennis kunnen nemen van de plannen. Al is 'plannen' volgens Wim Jansen van de Stichting Gemeenschapsbelangen Groot Azelo een groot woord. "Het waren hooguit gedachten en schetsen", zegt Jansen, die er nog niet teveel over kwijt wil. "Maar het dak ging er bij de omwonenden niet af. De tendens was toch dat het te grootschalig lijkt te worden."

Januari 2022 definitief besluit

Het komende half jaar wil het gemeentebestuur onderzoeken of de plannen van de initiatiefnemers financieel haalbaar zijn en ze aan alle criteria kunnen voldoen. Zo moet er aandacht zijn voor duurzaamheid en ecologie, mag er weinig druk zijn voor de omgeving en moet de cultuurhistorie van het hoofdgebouw behouden blijven.
Op alle punten moeten de initiatieven een voldoende scoren. Lukt dat niet, dan worden de sloopplannen begin januari 2022 alsnog opgepakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.