Nieuws

Half jaar cel voor man uit Enschede na bedreigen RIVM-baas Van Dissel

RIVM-baas Jaap van Dissel
RIVM-baas Jaap van Dissel © ANP / Bart Maat
Een 34-jarige man uit Enschede is vandaag veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. De politierechter in Den Haag acht de man schuldig aan het bedreigen van RIVM-bestuurder Jaap van Dissel en burgemeester Christiaan van der Kamp van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.
De man, een van de beheerders van het Telegram-kanaal 'Exposekanaal', is veroordeeld voor het plaatsen van twee berichten waarin werd gedreigd met het langsbrengen en het gooien van een baksteen. Hierbij zijn ook de privéadressen van Van Dissel en de burgemeester vermeld.

Baksteen

De man heeft bij de rechtbank ontkend dat er kwade zin achter de opmerkingen met de bakstenen zat. "Als je een baksteen lang genoeg kookt, kun je er een modderbad van nemen. Ik vond dat meneer Van Dissel wel een cadeautje had verdiend." Dat hij ook over het gooien van een baksteen door de voorruit van de burgemeester had gesproken, kon de man zich niet meer herinneren.
De rechtbank is niet meegegaan in dit verhaal en wijst op de context waarin de berichten zijn geplaatst. Zo werd er een bewerkte foto van Van Dissel gevonden met teksten als 'pedo' en 'moordenaar'. "U had moeten weten wat de gevolgen waren."

Meer veroordelingen

In mei zijn twee vrouwen uit hetzelfde Telegram-kanaal veroordeeld voor het reageren op het bericht van B. aan het adres van Van Dissel. Zij kregen twee maanden cel (waarvan een maand voorwaardelijk) en anderhalve maand cel (waarvan een maand voorwaardelijk) omdat zij zich ook dreigend uitten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.