BBB-fractievoorzitter Van der Plas één van de sprekers tijdens boerenactie in Den Haag

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas uit Deventer en Markeloër Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, zijn woensdag op het Malieveld in Den Haag om daar protesterende boeren toe te spreken. Dat heeft organisator Agractie bekendgemaakt.

Actiegroep Agractie verwacht dat "zeker duizenden boeren" gehoor zullen geven aan de oproep om woensdag te gaan demonstreren op het Malieveld in Den Haag. Hij zegt dat een nieuw rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) nog meer mensen over de streep heeft getrokken om te gaan betogen.

In het rapport ging het planbureau in op een aantal toekomstscenario's. Door strengere stikstof- en klimaatregels is er in 'stikstofgevoelige' provincies als Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant op langere termijn geen landbouw meer mogelijk.

Alle sprekers

Naast BBB-fractievoorzitter Van der Plas en NVP-voorman Oplaat zullen ook Derk Boswijk (CDA), Sjaak van der Tak (LTO), Erik Luiten (Agractie), Roelof Bisschop (SGP) en Dirk van den Heuvel namens de diervoeders de podiumtrailer beklimmen om het woord te nemen.

Het programma begint om elf uur. Agractie vreest dat de conclusies in het rapport zullen leiden tot harde ingrepen, zoals gedwongen uitkoop van boeren. Daar zijn de actievoerders fel tegen. "Het ziet er gewoon slecht uit voor jonge boeren", zegt Bart Kemp van de actiegroep. "De motivatie van een aantal rapportschrijvers is vooral dat er minder dieren moeten komen. Wij denken dat je daarmee een sector die zorgt voor 600.000 banen op zijn kop zet en jonge boeren toekomstperspectief ontneemt."

Hoe naar Den Haag?

Dat moeten de boeren wat Agractie betreft zelf weten. "Of dat nou met de auto, de trein of de trekker is. Het belangrijkste is dat je er bent", aldus Kemp.

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) organiseert woensdag om dezelfde redenen regionale acties, onder het motto "oog om oog, tand om tand". FDF is bezig met acties in de omgeving van Zwolle, Assen, Arnhem en Den Bosch.

Haalbaar en betaalbaar

Wat de actievoerende boeren vindt de belangrijkste vraag hoe maatregelen "gaan landen op het boerenerf", zegt Kemp. "Het moet haalbaar en betaalbaar, de boer moet een normaal inkomen kunnen verdienen." Hij pleit ervoor om vooral in te zetten op technologische oplossingen, zoals luchtwassers, om uitstoot te verminderen. Ook moet volgens de woordvoerder van Agractie meer duidelijk worden over de stikstofuitstoot.

Hij wijst erop dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de stikstofmetingen aan het uitbreiden is en vindt dat daarop moet worden gewacht "voordat onomkeerbare stappen worden gezet".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
BOEREN
Deel dit artikel: