Nieuws

Verdachte corona-ontkenner niet bij rechtszaak omdat hij in quarantaine zit

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo © RTV Oost
Eldor van F. (44), een van de kopstukken van de anti-corona beweging, verscheen vandaag niet voor zijn rechtszaak in Almelo. De inmiddels in Rotterdam wonende oud-inwoner van Overdinkel zit op dit moment na mogelijke coronaverschijnselen thuis in quarantaine te wachten op de uitslag.
Van F. werd op 21 januari dit jaar in Enschede aangehouden tijdens een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen. De 44-jarige wordt gezien als een van de organisatoren van de demonstratie. Hij zou de geluidsinstallatie bij zich gehad hebben waarmee werd opgeroepen om maatregelen van de regering te negeren.

Intercom vernield

Na zijn aanhouding zou Van F. een intercom in zijn cel hebben vernield. Zelf ontkent hij dat, maar uit het strafdossier wordt duidelijk dat politiemensen via een videoverbinding zagen dat hij de intercom kapot maakte.
Behalve betrokkenheid bij de verboden demonstratie wordt de man ook verdacht van opruiing in Hengelo. “Jullie moeten niet luisteren naar wat de regering zegt, vier elk feest, laat jullie niet wijsmaken dat jullie ziekte verspreiden”, zou hij op 26 januari hebben geroepen tegen een groep jongeren op de skatebaan achter het station.

Vaker bij justitie

De voormalige inwoner van Overdinkel kwam vaker in aanraking met justitie, daarbij ging het meestal om betrokkenheid bij de handel, smokkel of productie van drugs. Van F. raakte in 2015 bij een aanhouding midden in het centrum van Oldenzaal gewond toen het dienstwapen van een lid van het arrestatieteam per ongeluk afging. De 44-jarige werd in zijn buik geraakt.
De politierechter besloot dinsdag dat de zaak tegen Van F. verder wordt afgehandeld door de meervoudige strafkamer. Zijn advocate wil een hele serie getuigen horen over de incidenten in januari. Het gaat niet alleen om een medewerker van de afdeling vergunningen van de gemeente Enschede, maar ook om agenten die haar cliënt bij de demonstratie aan hielden.
Wanneer de strafzaak verder gaat, is niet bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.