Nieuws

Actie van Animal Save Movement bij Plukon wegens bedreigingen afgelast

© RTV Oost / Rob Vorkink
Een actie van Animal Save Movement bij Plukon in Dedemsvaart is vrijdag afgelast vanwege bedreigingen aan het adres van de kippenslachterij. Hierdoor kon de veiligheid van de demonstranten mogelijk niet worden gewaarborgd.
Animal Save Movement zou in overleg met Plukon aanwezig zijn voor het maken van beeldmateriaal van de kippen. Maar het pluimveebedrijf zou na de bedreigingen uit voorzorg contact hebben opgenomen met de actiegroep en hebben geadviseerd om niet te komen vanwege de ernst van de berichten. Plukon wil niet reageren op het voorval.
Ze waren vrij ernstig en zijn van meerdere kanten binnengekomen. Het was niet van één persoon
Lea Goodett, Animal Sae Movementv

Extra surveillance politie

De politie bevestigt dat er een melding is gemaakt van deze bedreigingen. Het zou gaan om bedreigingen die rondgaan in verschillende WhatsAppgroepen. Volgens een politiewoordvoerder hebben Plukon en Animal Save aangegeven dat de berichten uit de hoek van een boerenactiegroep komt. De politie houdt vandaag daarom de omgeving van de kippenslachterij in de gaten, zodat zij indien nodig snel kunnen ingrijpen.

Bedreigingen

Animal Save Movement heeft nog geen aangifte gedaan. "De dreigementen zijn via het slachthuis aan ons geuit. We hopen natuurlijk dat Plukon aangifte doet", aldus Lea Goodett van Animal Save Movement.
"De persoon die wij spraken van Plukon wilde niks zeggen over de inhoud van deze dreigementen, behalve dat ze vrij ernstig waren. Wij zijn als organisatie niet uit op een confrontatie met de boeren." Toch schrikt Animal Save Movement niet van deze bedreigingen. De organisatie denkt niet dat de boeren over gaan tot geweld. Lea Goodett: "Ik zou ook boos zijn gezien hun situatie."
Intens triest dat mensen door middel van bedreigingen een situatie naar hun hand willen zitten
Maarten Offinga, burgemeester Hardenberg
Gemeente Hardenberg heeft met zowel Plukon als Animal Save Movement contact gehad en hebben van beiden signalen ontvangen dat er sprake is geweest van bedreigingen. Het besluit om de actie niet door te laten gaan, is genomen door Animal Save Movement. "Het is intens triest dat mensen door middel van bedreigingen een situatie naar hun hand willen zitten", aldus burgemeester Maarten Offinga.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.