Nieuws

Oversterfte tijdens tweede coronagolf treft vooral Twente

Vorige week 188 sterfgevallen in Overijssel
Vorige week 188 sterfgevallen in Overijssel © Photos.com
Tijdens de tweede coronagolf overleden er veel meer mensen dan verwacht. Vooral in Twente lag de sterfte fors hoger: daar werden 731 meer sterfgevallen gemeld dan in ieder ander jaar het geval zou zijn geweest. In de regio IJsselland werden er juist niet zo heel veel meer overlijdens gemeld dan verwacht: daar overleden 107 meer mensen dan normaal.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Op basis van het aantal mensen dat de afgelopen jaren (vanaf 2015) overleed, heeft het CBS een verwachting gemaakt van hoeveel sterfgevallen er ongeveer per week zouden zijn geweest zonder coronapandemie. Die verwachting kwam in heel het land niet uit.
Tijdens de tweede coronagolf van half september vorig jaar tot en met eind juni dit jaar werden er in Nederland bijna 130 duizend sterfgevallen geteld, terwijl dat er in een normale periode zo'n 119 duizend zouden moeten zijn. Het gaat hierbij overigens niet alleen om mensen die overlijden als gevolg van het coronavirus.

Overijssel

In Overijssel is de situatie niet anders. In de regio van GGD IJsselland lieten 3566 mensen het leven tijdens de tweede coronagolf, dat zijn ruim drie procent meer sterfgevallen dan verwacht. In het gebied van de GGD Twente overleden 5447 mensen diezelfde periode, wat neerkomt op een oversterfte van 15,5 procent.
Het aantal sterfgevallen lag met name hoger onder mannen en mensen van 65 jaar of ouder, net als tijdens de eerste golf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.