nieuws

Zwolle krijgt een kunstroute in vorm van blauw lint van station naar binnenstad

NS-station in Zwolle
NS-station in Zwolle
Studio Ram Katzir en Hertog Nadler hebben het beste plan gemaakt voor een kunstroute in Zwolle van het station naar de binnenstad. De kunstenaars mogen van burgemeester en wethouders hun voorstel nu verder uitwerken tot een definitief ontwerp. Daaruit moet duidelijk worden of het plan daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.
Het ontwerp voor de kunstroute is een kronkelende blauwe lijn die vanuit de tunnel via het stationsplein naar de binnenstad met de stroom van bezoekers en forenzen mee zal slingeren. De dunne blauwe lijn is in de grond gekerfd, als de levenslijn in een handpalm, met pulserend licht.

Videobeelden creëren magische wereld

De gemeenteraad vroeg vorig jaar om de nieuwe reizigerstunnel onder het station te voorzien van Zwolse accenten en te verbinden met de nog aan te leggen permanente kunstroute van het stationsplein naar de binnenstad.
Portal, het voorstel voor de kunstroute, creëert een magische wereld waarin het alledaagse leven en een denkbeeldige wereld elkaar afwisselen. Reizigers van het nieuwe station Zwolle worden ondergedompeld in een video-installatie, die volledig gefilmd is het station zelf. Bezoekers ervaren de video-installatie als een panoramische spiegel, die figuren uit Zwolles verleden, heden en denkbeeldige toekomst toont.

Sociaal en regionaal evenement

De video-installatie zal het reizende publiek betrekken bij de historie van de stad en tegelijkertijd spelen met hun perceptie van ruimte en tijd. De filmopnamen worden een sociaal en regionaal evenement, waarbij de Zwolse bewoners uitgenodigd worden om deel te nemen in het kunstwerk.
Langs de lijn staan op strategische plaatsen beelden die bezoekers uitnodigen om hun omgeving te beschouwen en zich bewust te worden van de tijd en plaats waarin we nu leven. De gehele kunstroute kan vanuit verschillende richtingen ervaren worden en is ontworpen zonder begin of einde. De kunstroute wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Europese Unie en de provincie Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.