Nieuws

Technische storing sluis Eefde, schepen handmatig geschut

Laatste schip dat de sluiskolk nog kon verlaten
Laatste schip dat de sluiskolk nog kon verlaten © News United / Eddy Boerman
Het scheepvaartverkeer tussen de Twentekanalen en de IJssel had zondag overlast vanwege problemen met de sluis bij Eefde. Door een technische storing moesten schepen handmatig worden geschut. Dat vergt extra tijd. Er lagen gisteren 11 beroepsschepen en 5 recreatieschepen voor de sluis. Alle schepen waren rond middernacht geschut.
De oorzaak van de storing is ook vandaag nog niet gevonden. Net als gisteren worden de binnenvaartschepen in het sluizencomplex bij Eefde handmatig geschut, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Dat betekent dat iemand in de technische ruimte de sluisdeuren met een druk op de knop moest bedienen. Aan de hand van camerabeelden wordt beoordeeld of dat veilig kan. Daardoor duurt het proces langer dan normaal.

Nog maar net officieel geopend

Nog geen twee weken geleden, op 1 juli, werd het sluizencomplex Eefde feestelijk heropend. In werkelijkheid kon er nog steeds niet met twee kolken worden gewerkt. De oude kolk is nog niet in gebruik, omdat er nog testen worden gedaan. Die testen zijn essentieel voor een veiligheidscertificaat. Het is de bedoeling dat vanaf de derde week van juli wel met twee kolken kon worden geschut.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.