Nieuws

Tien miljoen euro voor groot vervolgonderzoek naar kunstalvleesklier gemaakt in Goor

De kunstmatige alvleesklier, uitgevonden door Robin Koops uit Goor
De kunstmatige alvleesklier, uitgevonden door Robin Koops uit Goor © Inreda Diabetic
Er komt groot wetenschappelijk onderzoek naar de werking van de kunstalvleesklier, die is ontwikkeld door diabetespatiënt Robin Koops uit Goor. Het apparaatje is ontwikkeld voor patiënten met diabetes type 1. Die hebben vaak veel moeite om hun bloedsuikerwaardes op het juiste niveau te houden.
De NOS schijft dat onder leiding van het UMC Utrecht twaalf ziekenhuizen de werking van de kunstalvleesklier gaan testen in een groot klinisch onderzoek, waaraan 240 volwassen patiënten gaan meedoen. Het Zorginstituut Nederland en ZonMw hebben samen een subsidie van 10 miljoen euro beschikbaar gesteld.
De kunstalvleesklier bestaat uit een glucosemeter en een pompje. De glucosemeter meet permanent de suikerwaarde. Als die te hoog is, dient het pompje insuline toe. Is de suikerwaarde juist te laag, dan geeft het pompje glucagon af. Die beide hormonen reguleren de bloedsuikerwaarde.
Koops is al een kleine twintig jaar bezig met de ontwikkeling van het apparaat. In 2018 gingen we bij hem kijken en legde hij uit hoe het werkt:
Er is al een korte studie uitgevoerd waaraan een kleine groep van dertig patiënten heeft deelgenomen. Een deel van hen wilde na het afsluiten van de studie de kunstalvleesklier eigenlijk niet teruggeven, vertelt een woordvoerder van het UMC Utrecht, omdat ze zich niet eerder zo goed gevoeld hadden.
Deze uitgebreide vervolgstudie moet de vraag beantwoorden of de kunstalvleesklier betere zorg biedt aan diabetes type 1-patiënten die hun suikerwaarde niet goed gereguleerd krijgen. Als het apparaatje goed werkt, hebben patiënten nog steeds diabetes type 1, maar ze hebben daar dan minder last van.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.