Rioolwaterzuiveringsinstallatie Raalte werkt niet goed, vermoedelijk door illegale lozing

Vermoedelijk door de illegale lozing van afvalwater zijn er problemen ontstaan bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte. Er blijken onvoldoende bacteriën te zijn, die het afvalwater moeten zuiveren. Volgens een woordvoerder van Waterschap Drents Overijsselse Delta hebben huishoudens er geen last van.

Om het probleem op te lossen worden de komende dagen ‘actieve bacteriën’ van andere rioolwaterzuiveringen met tankwagens naar Raalte overgebracht. Naar verwachting van Waterschap Drents Overijsselse Delta functioneert de zuivering vanaf eind volgende week weer normaal.

Op de rioolwaterzuivering Raalte komt gemiddeld genomen per uur 275.000 liter afvalwater binnen van huishoudens, bedrijven en industrie. Dit afvalwater komt uit Raalte, Heeten, Nieuw Heeten, Mariënheem, Broekland, Haarle, Lemelerveld en Luttenberg. Als het regent kan de aanvoer van de hoeveelheid te zuiveren afvalwater oplopen tot 2.500.000 liter per uur.

Vers water

De rioolwaterzuivering in Raalte voert het gezuiverde water af op de nabijgelegen Hondemotswetering. Momenteel betekent dit dat het gezuiverde water dat in deze wetering stroomt, minder schoon is. Daarom laat het waterschap extra vers water vanuit het Overijssels kanaal in de Hondemotswetering stromen om eventuele schade aan het milieu te beperken.

Het waterschap doet onderzoek naar de oorzaak en neemt maatregelen voor een oplossing.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Deel dit artikel: