Rijkswaterstaat raadt pleziervaart op alle grote rivieren af: "Het is nu echt gevaarlijk"

Rijkswaterstaat raadt pleziervaart op alle grote rivieren en nevengeulen af vanwege de hoogwaterstand. Vooralsnog hangt er voor de IJssel geen verbod in de lucht, maar geldt er een dringend advies om niet met plezierjachten het water op te gaan. Het advies gaat per direct in. "Het is nu echt gevaarlijk", benadrukt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Eerder deze week werd er al een waarschuwing voor de Maas afgegeven. Die rivier is inmiddels helemaal gestremd voor de scheepvaart.

De stroming in de rivieren is door het hoge water erg sterk, daarnaast is de begrenzing van de vaargeul vaak niet meer te zien. Bovendien drijft er veel hout en rommel in het water dat in een scheepsschroef kan terechtkomen. "We hebben het dan niet over kleine takjes, maar echt forse obstakels", benadrukt een woordvoerder.

Waterstand goed in de gaten houden

Recreatieschippers die in havens langs de rivieren hebben afgemeerd, moeten de waterstand ook goed in de gaten houden volgens Rijkswaterstaat. Op sommige plekken kan het water snel stijgen. Een schip kan daardoor losslaan of klem komen te zitten onder een steiger.

Het Kleine Veer over de IJssel, dat fietsers en voetgangers van Zwolle naar Hattem brengt, is in verband met de hoge waterstand uit de vaart gehaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
RIJKSWATERSTAAT RIVIER IJSSEL
Deel dit artikel: