nieuws

Toekomst van otter inzet van hoger beroep van Staat

Voor de rechtbank in Den Haag diende vandaag het hoger beroep van de Staat der Nederlanden tegen de Stichting Otterstation Nederland en Stichting Das&Boom. De stichtingen willen dat de overheid sneller maatregelen neemt op plekken waar otters oversteken, maar het Rijk wil daarin haar eigen tempo bepalen.
Otters concentreren zich voor het grootste deel in de Wieden en Weerribben in Overijssel en in Friesland. Volgens woordvoerder De Jongh van het Otterstation is het afgelopen jaar een derde van de otterpopulatie doodgereden. De helft daarvan op plekken waarvan duidelijk is dat otters daar oversteken.

Knelpunten bekend, maatregelen nodig

Vorig jaar besloot de rechter dat de overheid op die bekende knelpunten van water en wegen maatregelen moet nemen. Het gaat onder meer om ottertunnels en looprichels onder bruggen en duikers. Het Rijk heeft dat nog niet gedaan en heeft het hoger beroep van vandaag aangespannen omdat ze zelf het tempo van invoering van die maatregelen wil kunnen bepalen.
De otter stierf in 1988 uit in Nederland, in 2002 werd het dier weer uitgezet in nationaal park de Weerribben. Sindsdien heeft het dier zich over Nederland verspreid en komen ze onder meer voor in Friesland, Overijssel, Gelderland; in augustus werd er in Zuid-Holland één doodgereden.
"De otter hoort bij Nederland zoal de olifant bij de Afrikaane savanne. Het is voor de overlevingskansen noodzakelijk dat de rechter voet bij stuk houdt en de Staat verplicht om eindelijk de aanbevelingen in de praktijk uit te voeren", aldus de Jongh.
De uitspraak van de rechter wordt over enkele weken verwacht.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.