Kalfje gered door weidevogeldrone in Den Ham, maar daarna toch weer ontsnapt

Het waren spannende uren vanochtend in Den Ham. Met twee drones zochten vrijwilligers van Vogelwerkgroep Geesteren de omgeving af naar een ontsnapt kalfje. De nood was hoog omdat het dier - met de bijzondere naam Dragibus - al twee dagen niet had gegeten of gedronken. Uiteindelijk vond de drone het kalfje en is het dier teruggebracht naar z'n moeder, waar het direct begon te drinken. Maar geloof het of niet, enkele uren later is het kalfje opnieuw ontsnapt, tot wanhoop van boer Henri Kolkman.

De drones van de vogelwerkgroep waren een uitkomst, omdat ze zijn uitgerust met een warmtebeeldcamera. De vrijwilligers Laurens Brummelhuis en Sven Oldeheuvel konden zo goed zien waar het dier naar toe gevlucht was. Een derde vrijwilliger uit Albergen, Jan Luttikhuis, meldde zich ook met zijn drone. Hij vond het dier vanochtend uiteindelijk, omdat er een witte warme plek op het beeldscherm te zien was.

De drones bieden boer Henri Kolkman nu geen oplossing. "Het is nu te warm om hem in te zetten, vandaar dat ik nu zelf door het maisland ploeter."

Hier zie je de hereniging van het kalfje en z'n moeder:

Snoepje

Wat het dier bezielt weet Kolkman ook niet. "Het is wel heel apart. Het stond vanochtend na de hereniging echt rustig bij moeder te drinken en niets geks aan de hand. En van het ene op andere moment breekt hij weer uit." Het dier heeft z'n naam Dragibus te danken aan de kinderen op die boerderij. "Die mochten de naam uitzoeken. Het is een soort snoepje," lacht Kolkman.

Zorgen maakt hij zich wel. "Het kan maar zo zijn dat ik de vogelwerkgroep weer inroep, als het dier vannacht nog niet gevonden is. Maar gelukkig heeft het inmiddels wel gedronken bij moeders, als ze hem vannacht niet gevonden hadden dan had hij het niet overleefd."

Beelden van de drone:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
DEN HAM DIEREN GEESTEREN
Deel dit artikel: