nieuws

Inwoners Overijssel krijgen mogelijk toch jodiumpillen thuis tegen straling kernramp

Jodiumtabletten bij mensen thuis voor mogelijke kernramp
Jodiumtabletten bij mensen thuis voor mogelijke kernramp
Mogelijk krijgen inwoners van Overijssel thuis jodiumtabletten, voor het geval dat er een kernramp gebeurt in de kerncentrale in het Duitse Lingen.
Woordvoerder Jan de Vries van GHOR Twente, onderdeel van de Veiligheidsregio Twente, zegt dat de minister in een brief aan de Tweede Kamer heeft laten weten dat de voorwaarden in de Nederlandse regio rondom Lingen gelijkgetrokken worden met de Duitse regels, maar dat de invulling nog niet duidelijk is. Het gaat om een zone van 100 kilometer rondom Lingen.
Heel de provincie Overijssel, een deel van de provincie Drenthe, Friesland, Gelderland en Groningen vallen onder de 100 kilometer zone rondom de kerncentrale in Lingen:
Bron: brief minister Kamp aan Tweede Kamer

Duidelijkheid over distributieplan

Over de mogelijkheid dat jodiumpillen bij mensen thuis komen te liggen, praten de veiligheidsregio's binnen de 100 kilometer zone binnenkort over. Duidelijk moet worden of het distributieplan wel goed genoeg werkt, zodat op het moment iedereen die het nodig heeft jodiumpillen krijgt. Over het distributieplan dat er nu ligt voor Twente zei Jan de Vries eerder dat het 'kwetsbaar' was, hij betwijfelde of de pillen op tijd bij de juiste mensen terecht zouden komen.
Als de veiligheidsregio's na het overleg constateren dat zo'n distributie op het moment van een kernramp niet goed genoeg werkt, gaan ze minister Kamp adviseren om de jodiumpillen nú al uit te delen, zodat mensen ze onder handbereik hebben. Minister Kamp moet dan nog wel akkoord gaan met dat advies, de verwachting is dat als zo'n akkoord er komt, dat niet eerder gebeurt dan begin dit jaar. Een half jaar geleden al trok de Veiligheidsregio aan de bel over de jodiumpillen.

Pillen nu nog in container

Jodiumpillen worden verstrekt aan inwoners tot 40 jaar en zwangere vrouwen, die groep is bij een kernramp erg kwetsbaar voor schildklierkanker. De jodiumpillen moeten voorkomen dat de mensen schildklierkanker krijgen. De jodiumpillen in Twente liggen sinds anderhalf jaar opgeslagen in een container.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.