Nieuws

Hoogste waterstand in IJssel bereikt: "Er kan nog water bij"

Het waterpeil in de IJssel bereikte vandaag de hoogte stand. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta voert extra dijkinspecties uit, maar verwacht geen problemen. Ook Rijkswaterstaat houdt het hoofd koel en verwacht niet dat hier dezelfde problemen ontstaan zoals in Limburg, Duitsland en België. "Er kan zelfs nog water bij", vertelt gebiedsbeheerder Wilfred Vruggink.
Eerder namen ondernemers al maatregelen vanwege de voorspelde hoogwatergolf. Zo werd het terras op de Wellekade opgeruimd, gingen de Olsterveer en Wijheseveer uit de vaart en moesten alle kampeerders op stadscamping De Worp Deventer hun spullen inpakken.
En nu is dus de hoogste waterstand in de IJssel bereikt. Rijkswaterstaat verwacht dat we droge voeten houden en dat komt onder andere door maatregelen die al eerder zijn getroffen. Zo zijn de uiterwaarden langs de IJssel verbreed en zijn er ook geulen verlegd. "We gaan er vanuit dat het genoeg is, maar het blijft natuurlijk statistiek", vertelt Bruggink.

Dijkinspecties

Het waterschap Drents Overijsselse Delta voert extra dijkinspecties uit. Gelukkig is de hoogwaterpiek minder hoog dan voorspeld en ook de periode dat het water hoog staat, lijkt kort te zijn. Daarom verwacht ook het waterschap geen problemen. "Maar een extra check uit voorzorg kan geen kwaad", laat het waterschap op Twitter weten.
Zo hoog stond het water in de IJssel maandagavond bij Wijhe
Zo hoog stond het water in de IJssel maandagavond bij Wijhe © RTV Oost / Ties van der Heide

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.