GGD IJsselland prikt vanaf morgen ook vaccins van Pfizer en Moderna zonder afspraak

Behalve het Janssen-vaccin kun je in Zwolle en Dalfsen vanaf donderdag ook de zogenaamde mRNA-vaccinaties zonder afspraak laten zetten. De GGD IJsselland heeft de proef met het prikken zonder afspraak uitgebreid met de vaccins BioNTech/Pfizer of Moderna.

De proef geldt alleen voor mensen die nog geen eerste vaccin hebben gehad. Voor de tweede prik is gewoon een afspraak nodig.

De gezondheidsdienst benadrukt daarbij wel dat je niet kunt kiezen tussen de verschillende mRNA-vaccins. Jongeren in de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar krijgen Pfizer, 18-plussers kunnen ook voor Janssen kiezen.

70 per dag

De proef met het vaccineren zonder afspraak die op 16 juli startte, loopt nog niet storm. Er worden zo'n 70 Janssen-prikken per dag gezet. De GGD verwacht dat er meer animo zal komen voor het zonder afspraak prikken. Projectleider Sebastiaan van Buuren: "Als deze manier van werken goed loopt, willen we dit ook op onze andere locaties gaan doen."

In Dalfsen (De Trefkoele+) vanaf vrijdag 16 juli dagelijks van 9:00 tot 15:30 uur en in Zwolle (IJsselhallen) vanaf maandag 19 juli dagelijks van 8:00 tot 18:30 uur. Houd de website van GGD IJsselland in de gaten voor actuele locaties en data.

Zoveel mogelijk gevaccineerden

Hij legt uit: "We kunnen deze pilot nu doen, omdat er voldoende vaccins beschikbaar zijn. We hopen op deze manier mensen snel te helpen die op vakantie willen en hun afspraak nog niet hebben gemaakt. Je kunt gewoon binnenlopen als het jou uitkomt. Tegelijk willen we zoveel mogelijk mensen vaccineren en op deze manier voorkomen dat mensen ernstig ziek worden door een besmetting met het coronavirus."

De priklocatie in Dalfsen sluit na 8 augustus. Mensen die zich daar met een mRNA-vaccin laten prikken, moeten er rekening mee houden dat de tweede prik op een andere locatie moet worden gehaald.

Registratie

Als je zonder afspraak naar de locaties Dalfsen of Zwolle komt, heb je wel een identiteitsbewijs en een ingevulde gezondheidsverklaring nodig. De GGD zorgt ter plekke voor je registratie, zodat je goed in het systeem komt te staan.

Vaccinatie op locatie

Om de vaccinatiebereidheid op te krikken, haalt de GGD IJsselland alles uit de kast. Zo is er een pop-up vaccinatielocatie. Deze stond tot vandaag in Raalte, waar ruim 3.000 Moderna-prikken zijn gezet. Morgen is de verplaatsbare priklocatie in Wijhe. Vaccineren in de mobiele unit gaat op afspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
GGD IJSSELLAND CORONAVIRUS DALFSEN ZWOLLE
Deel dit artikel: