Uitspraak dode baby Nieuwleusen: vader krijgt twaalf jaar celstraf

De rechtbank in Zwolle heeft de vader van de overleden baby in Nieuwleusen veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens ernstige mishandeling met dodelijk afloop, dus doodslag. De moeder stond terecht omdat ze niet op tijd medische hulp zou hebben ingeschakeld, maar de rechtbank sprak haar vrij.

Het ging in maart 2020 's nachts compleet mis in het huis van de ouders aan het Plevierplein in Nieuwleusen. Uit onderzoek bleek dat de vier maanden oude baby met haar hoofdje tegen iets hards moet zijn geslagen en waarschijnlijk heen en weer is geschud. Het meisje was zodanig mishandeld, dat het hoofdje was misvormd. Ook waren vrijwel alle ribben van het kindje gebroken. Deskundigen gaven aan zulke zware verwondingen van mishandeling van een kindje zelden te zien.

De vader was die avond alleen thuis met de baby en hun oudere zoon van toen tien jaar oud. De moeder kwam thuis na een nachtdienst en trof haar vier maanden oude dochter zwaar mishandeld aan. De baby overleed de volgende ochtend in het ziekenhuis in Groningen.

Geweld bewezen

Tegen de vader was ook twaalf jaar cel geëist. De rechtbank volgt de deskundigen in hun oordeel van het toegebrachte letsel. Op basis van de verklaringen van de ouders en afgeluisterde gesprekken tussen vader en moeder onderling en met anderen concludeert de rechter dat de vader baby Hailey heeft mishandeld.

Moeder

De moeder kwam thuis na haar werk en het bezoek aan haar vriend met wie zij stiekem een relatie had. Bij thuiskomst had zij niet direct in de gaten hoe ernstig gewond haar dochter was. In plaats van direct 112 te bellen verzon ze eerst met haar man een verklaring voor de verwondingen. Later verklaarde ze dat ze onder druk en bedreiging van haar man het verhaal verzon dat zij met Hailey van de trap zou zijn gevallen. Het Openbaar Ministerie vond dat de moeder nalatig was geweest en niet tijdig medische hulp inschakelde voor haar dochtertje.

De rechtbank sprak daarvan de moeder vrij, omdat niet is bewezen dat moeder wist hoe ernstig gewond haar baby was. Ook zocht ze wel hulp, eerst door zoekopdrachten in haar telefoon in te voeren en later door te bellen met de huisartsenpost.

De beide verdachten waren niet aanwezig in de rechtbank bij het lezen van het vonnis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
NIEUWLEUSEN VECHTDAL
Deel dit artikel: