Nieuws

Bornerbroeker 21 maanden de cel in vanwege drugslab

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo © RTV Oost
Een 64-jarige inwoner van Bornerbroek is veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf, omdat hij in 2018 een drugslab in een schuur bij zijn boerderij had.
In de schuur, vlakbij de A35, werd een tussenproduct voor amfetamine geproduceerd. In een bij de boerderij staande bestelbus werden genoeg chemicaliën gevonden om duizend liter drugs te maken. De zaak tegen de 64-jarige kwam aan het licht na anonieme tips bij de politie. Die tips in oktober 2018, waaruit duidelijk werd dat er bekende Brabantse drugscriminelen bij betrokken waren, leidden tot een inval.

Vrachtwagen

De man zei twee weken geleden voor de rechtbank dat hij niet wist dat er een drugslab was ingericht in de schuur bij zijn boerderij. In de schuur stonden spullen opgeslagen uit een vrachtwagen die op de A35, vlakbij zijn woning, met pech was gestrand. De mensen die de spullen hadden opgeslagen zouden nog wel een keer terug komen om ze op te halen, aldus de Bornerbroeker. Wie het waren wist hij niet.
Volgens de rechtbank wijst genoeg erop dat de man nauw betrokken was bij het drugslab. Mensen die hun paarden stalden op de boerderij klaagden over chemische stank en zagen de bewoner meermaals uit de schuur komen.

Hoger dan de eis

De straf is hoger dan de eis van de officier van justitie twee weken geleden. Die eis, anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk, was volgens de rechtbank te laag; de productie van illegale synthetische drugs vormt een groot gevaar voor mens, dier en milieu, luidde het oordeel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.