Nieuws

Slingerend de Sallandse geschiedenis ontdekken, de Heks van Lettele wacht al eeuwen

In elke regio zijn er bijzondere verhalen vol historie en cultuur te ontdekken. In Salland komen er zeven van die verhalen samen in een fietsslinger. In september wordt deze 'Slinger van Salland' officieel gelanceerd. Van Heeten tot Heino en van Luttenberg tot Raalte: elke plaats en bijbehorende route heeft een eigen thema. Vandaag dook RTV Oost alvast in het eeuwenoude verhaal over de Heks van Lettele.
We gaan terug naar de late middeleeuwen. Een boosaardige heks zwierf rond in de bossen van Lettele. Ze had een kwaadaardig doel in haar leven: zieltjes winnen voor de duivel. De duivel had een nieuw doelwit voor haar in gedachten: Pier de Rover. Pier was met z'n roversbende een schrik voor boeren en burgers in de omgeving van Salland. De heks liet zich omtoveren tot een wonderschoon meisje en verleidde de gevreesde rover.
Ook wandelaars en kinderen kunnen kennis maken met de Heks van Lettele:
Benieuwd naar de afloop van dit verhaal? Die wordt verteld tijdens deze magische tour door Lettele. Maar niet alleen mythes en sagen komen aan bod tijdens deze kilometerslange fietstocht. Want er zijn nog zes andere verhalen te vertellen. Zo laat een Boerenkracht-route inwoners en toeristen kennis maken met het boerenleven in Salland en is er een route die je meeneemt in het archeologische verleden van Heeten.
"Zo kan iedereen zien hoe bijzonder Salland is, genieten van de natuur en de verhalen die zijn verscholen in het landschap", aldus Rik Smienk van Salland Marketing. Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier.
Dit verhaal is onderdeel van onze serie Zomer in Overijssel. Op deze negende dag gingen ook naar zwembad de Looërmark in Bathmen voor een lesje zeemeerminzwemmen:
Verslaggever Pim Paalhaar ging varen over de Schipbeek en genoot van de Sallandse natuur:
Presentatrice Monique Sleiderink bracht een bezoekje aan kaasboerderij Klaas in ’t Hof:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.