Boete tegen wegenbouwer geëist voor dodelijk ongeval op A1 bij Holten

Tegen een wegenbouwer uit het Gelderse Vorden is een boete van 100.000 euro, waarvan 40.000 euro voorwaardelijk, geëist. Volgens het Openbaar Ministerie overtrad het bedrijf arbeidswetgeving waardoor een 22-jarige medewerker tijdens wegwerkzaamheden op de A1 bij Holten om het leven kwam.

Het incident wordt daarom door het OM niet als een verkeersongeluk gezien, maar als een bedrijfsongeval.

Vegen en meten

De medewerker, een man uit het Gelderse Wilp, was nog in opleiding. Op de avond van 19 maart 2019 was de man met een collega bezig met meetwerkzaamheden op een stuk van de A1 bij Holten. De chauffeur van een achteruitrijdende veegwagen zag de twee over het hoofd en raakte hen. De 22-jarige kwam om het leven, zijn collega raakte zwaargewond.

Volgens de officier van justitie ligt de verantwoordelijkheid voor het incident bij de wegenbouwer. Die maakte mogelijk dat er op het te repareren stuk weg tegelijkertijd werd geveegd en gemeten. Dat is volgens de officier van justitie een overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet.

'Niet gezien'

Het Vordense bedrijf stelt dat de verkeerde partij voor de rechter staat. Volgens de advocaat zijn er de nodige vraagtekens te stellen bij het gedrag van de bestuurder van de veegwagen. Die verklaarde dat hij de twee niet had gezien. En dat is volgens de advocaat opmerkelijk. De man reed al 43 minuten over het afgesloten deel heen en weer. Ook was de veegwagen van licht, camera's en geluidssignalen voorzien.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
A1 RECHTBANK ALMELO HOLTEN REGGESTREEK
Deel dit artikel: