Han uit Delden heeft dé oplossing tegen steenmarters: "Een kastje werkt niet"

De steenmarter rukt weer op in Overijssel. Voor menig autobezitter geen goed nieuws, want de roofdieren huisvesten zich maar al te graag onder de motorkap. Han Brinkcate uit Delden zegt dé oplossing te hebben tegen knagende steenmarters: een gaas onder je auto.

Honderden reacties en tips kwamen er binnen na het eerdere artikel op de website van RTV Oost over steenmarters. Daarin waarschuwde een garagehouder voor de steenmarter, die zich regelmatig onder de motorkap van een auto nestelt.

Een speciale spray, een kastje dat een hoge toon uitslaat of speciale geurblokjes; tal van 'wapens' werden er genoemd om een knagende steenmarter in je bolide te voorkomen.

Gaas onder je auto

Han Brinkcate, zelfverklaard steenmarterdeskundige, zegt dat er maar één oplossing is. "Je moet gaas opkrullen, er een stang aanmaken en dat 's avonds onder je auto schuiven", zegt de Deldenaar. "Het is een heel goedkope methode. De voeten van steenmarters kunnen niet tegen het gaas."

Han laat in de video zien hoe het werkt:

Forse schade

De motorkap van een auto is een geliefde plek voor steenmarters. Het rubber en de visolie die vaak onder een motorkap zitten, trekken de roofdieren aan. Heeft een steenmarter zich eenmaal in je auto genesteld, dan kan de schade oplopen tot in de duizenden euro's.

Het is de paartijd van de steenmarter, maar volgens Brinkcate speelt er nog een factor mee. "Op dit moment verjagen de oude steenmarters de jongen. Dus die kleine steenmarters, die weten niet waar ze naartoe moeten. Daarom gaan ze schuilplekken zoeken in huizen of in auto's."

Het gaas moet overigens niet vast worden gemaakt onder de auto, benadrukt Brinkcate. "Je legt het 's avonds onder je auto en 's ochtends, als je wegrijdt, haal je het weer weg."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
DELDEN HOF VAN TWENTE REGIO HENGELO
Deel dit artikel: