nieuws

Extraatje Rijk voor huishoudelijke hulp gaat in Enschede naar mantelzorgers

Korting op hulp voor mantelzorgers
Korting op hulp voor mantelzorgers
Enschede wil een tegemoetkoming van het Rijk in de kosten voor huishoudelijke hulp volgend jaar gebruiken voor een extraatje voor mantelzorgers.
De gemeente wil de mantelzorgers een forse korting geven op hulp in de huishouding. Ze krijgen daarvoor bonnen, gedacht wordt aan twee per maand, waarmee ze hulp kunnen krijgen. Ze betalen daarvoor niet 22 maar acht euro per uur, een uurtarief dat lager is dan van zwartwerkers. Enschede heeft zo'n 35.000 mantelzorgers die op deze manier beloond worden voor hun inzet. Het gaat dan om mensen die voor familieleden, buren of vrienden zorgen.

Waardering én werkgelegenheid

Het Rijk legt de verantwoordelijkheid voor de hulp in de huishouding vanaf volgend jaar bij de gemeenten neer. Dat gaat gelijk op met ene bezuiniging van, voor Enschede, twaalf miljoen euro. De gemeente heeft daar de afgelopen jaren al rekening mee gehouden waardoor de klap nu niet zo hard aankomt. De extra toelage van het Rijk van 10%, dus 1,2 miljoen euro, kan de stad vrij gebruiken.
Het mes snijdt volgens wethouder Eerenberg aan twee kanten. Mantelzorgers worden ontlast en tegelijkertijd wordt er werk gecreëerd voor huishoudelijke hulpen. Het Rijk heeft die toelage voor twee jaar toegezegd. Zolang blijft de bon ook zeker bestaan.

Navolging in Twente

De andere dertien Twentse gemeenten zijn enthousiast en overwegen het over te nemen.. Wethouder Eerenberg van Enschede heeft vanmiddag een overleg met ze gehad. "Ze zijn zo verliefd op het Enschedese idee, dat het misschien een Twents idee wordt." Enschede zoekt nog een naam voor de bonnen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.