Directeur ANVR verrast door strenge regels vakantieverkeer naar Duitsland

"Dit is een flinke tegenvaller. Hier zijn wij ook echt door verrast. Dit is echt wel even een streep door de rekening." Directeur Frank Oostdam van de overkoepelende reisorganisatie ANVR had de verscherpte regels voor Nederlanders die naar Duitsland willen reizen niet zien aankomen.

Een groot deel van Nederland, ook Overijssel, is sinds gisteren op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC donkerrood gekleurd. Dat deed Duitsland besluiten de regels aan te scherpen. Niet-gevaccineerde reizigers moeten in Duitsland na een verblijf in een hoogrisicogebied in quarantaine. Ze worden geacht na aankomst direct naar hun verblijfplaats te gaan. Daar moeten ze zich tien dagen isoleren als ze geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben. De quarantaineperiode kan met een nieuwe coronatest ook na vijf dagen worden beëindigd.

'Helemaal gek'

"Tot nu toe heeft Duitsland zich prima gehouden aan wat de 27 Europese landen gezamenlijk hebben afgesproken. Getest of gevaccineerd zou je vrijuit door Duitsland moeten kunnen reizen. Als elk land eigen regels gaat maken word je er helemaal gek van", aldus Oostdam.

Voor bijvoorbeeld een echtpaar van middelbare leeftijd dat gevaccineerd is, ziet Oostdam geen problemen. "Maar wat als je een gezin met kleine kinderen hebt. Dan heb je écht een probleem."

'Niet zomaar geld terug'

Voor wie een al geboekte reis naar Duitsland wil annuleren vanwege de maatregelen heeft de directeur van ANVR ook minder goed nieuws. "Stel, je hebt een reis geboekt en je wilt niet gaan omdat het niet kan, dan krijg je niet zomaar je geld terug. We proberen het natuurlijk om te boeken of op een ander tijdstip door te laten gaan, maar hier kan de reisorganisatie natuurlijk niets aan doen."

Wat betreft komende dagen verwacht Oostdam weinig problemen met het grensverkeer. "Volgens mij kan een kort bezoekje voor tanken of de supermarkt in Duitsland gewoon nog doorgaan. En Frankrijk heeft gezegd dat ze de controles wat gaan verscherpen, maar daar zie ik geen moeilijkheden door ontstaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
CORONAMAATREGELEN CORONAVIRUS
Deel dit artikel: