Corso afgeblazen, maar organisatie vindt toch manier om dahliareuzen rond Sint Jansklooster te tonen

Het traditionele corso mag vanwege corona dan opnieuw zijn afgelast, toch is de Christelijke Oranje Vereniging (COV) in Sint Jansklooster niet bij de pakken neer gaan zitten. Er is een plan bedacht om de dahliareuzen tòch aan het publiek te kunnen tonen. De creaties worden in het buitengebied rond het dorp tentoongesteld. Iedereen kan met de fietsroute langs de creaties. Het heet 'Route 21, waar bloemen tot leven komen.'

Het corso stond in de agenda voor 20 en 21 augustus, maar de gemeente Steenwijkerland wilde uiteindelijk toch geen vergunning geven voor de rondgangen door het dorp. Ook het jaarlijkse evenement waarbij de wagens op zaterdag tentoongesteld worden in Sint Jansklooster, kon geen toestemming krijgen in verband met de coronamaatregelen.

'Geen doorstroomevenement van te maken'

“Wanneer de dahliareuzen in het dorp zelf worden gezet, dan moet je vaste zit- en staanplaatsen maken en dat kan natuurlijk niet met elf verschillende creaties. Die kun je niet allemaal vanaf een vast punt bekijken,’ stelt Hoege Heetebrij, voorzitter van de organiserende Christelijke Oranje Vereniging. “Ook konden we er geen doorstroomevenement van maken, omdat je dan in onze situatie, ophoping van mensen krijgt.”

De bouwers namen begin juni gezamenlijk het risico dat het bloemencorso eventueel niet door mocht gaan, door toen toch te beginnen met de bouw van hun wagens. Samen met de organisatie is er nu besloten om de wagens dus rondom Sint Jansklooster ten toon te stellen op vrijdag 20 augustus en zaterdag 21 augustus.

Toeschouwers die de wagens willen zien kunnen middels een fietstocht van een kleine 16 kilometer een rondgang langs de wagens maken. Ook zullen er verschillende groepen een mozaïek of dahliaschilderij maken zodat er volop bloemrijke kunstwerken te zien zijn.

Vollenhove houdt hoop

Of het toeval is? Enkele uren na de bekendmaking van het besluit over een alternatief in Sint Jansklooster komt er een persbericht van Vollenhoofse Vereniging voor Volksvermaken (V.V.V.V.) dat het eerder aangekondigde Dahliafestival op zaterdag 28 augustus voorlopig doorgaat. Voorlopig. Het Dahliafestival is volgens de organisatie een doorloopevenement en heeft daarmee goede vooruitzichten om doorgang te kunnen vinden.

Eerdere editie van corso in Vollenhove (Foto: Vollenhoofse Vereniging voor Volksvermaken)
Eerdere editie van corso in Vollenhove (Foto: Vollenhoofse Vereniging voor Volksvermaken)

Op het Dahliafestival zullen elf stilstaande corsowagens en dahliacreaties te zien zijn, waaraan mensen die toegangsticket hebben gekocht voorbij trekken.

"Een vaccinatiebewijs of toegangstest aanleveren om toegang te krijgen tot het festival in Vollenhove is dus niet nodig. De gemeente Steenwijkerland verwacht dat met de huidige maatregelen het festival kan plaatsvinden en daarom gaan we door met het voorbereiden. Het festival zal daarmee het enige grote evenement zijn dat deze zomer plaatsvindt in de Gemeente Steenwijkerland" zegt de organisatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
BLOEMENCORSO SINT JANSKLOOSTER
Deel dit artikel: