Sport

Voetbalvrouwen vervolgen olympisch toernooi met doelpuntrijk gelijkspel tegen Brazilië

Jill Roord
Jill Roord © Orange Pictures
Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal heeft in de tweede poulewedstrijd op de Olympische Spelen gelijkgespeeld. Na een ruststand van 1-1 werd het in een aantrekkelijk duel vol fouten tegen Brazilië 3-3. De Oldenzaalse Jill Roord stond wederom aan de aftrap bij de Oranjeleeuwinnen.
Al na twee minuten schoot Vivianne Miedema de 1-0 binnen nadat ze knap de bal had aangenomen en wegdraaide bij een Braziliaanse verdedigster. Brazilië dacht vijf minuten later een penalty te mogen nemen vanwege hands, maar de VAR draaide de beslissing van de scheidsrechter terug vanwege buitenspel.

Gelijkmaker Brazilië

Nederland liet vervolgens de Braziliaanse dames het spel maken en verdedigde niet alert bij de gelijkmaker, na ruim een kwartier gemaakt door Debinha. Lieke Martens mocht na 25 minuten alleen op de Braziliaanse keeper af, maar haar doelpoging ging naast.

Miedema

Na een klein uur spelen kwam Oranje op 2-1 toen de Braziliaanse keeper Bárbara een ogenschijnlijk houdbare kopbal van opnieuw Miedema door haar vingers liet glippen. Van die voorsprong kon Nederland niet lang genieten want vijf minuten later veroorzaakte Stefanie van der Gragt een strafschop die benut werd door Marta voor de hernieuwde gelijkmaker.

Fraaie vrije trap Janssen

Verdedigend geknoei en een slechte terugspeelbal van Nouwen zorgden er enkele minuten later voor dat invalster Ludmila Brazilië op voorsprong schoot. In het vervolg drong Nederland aan. Dominique Janssen schoot met een fraaie vrije trap in de 79e minuut de 3-3 binnen.

Koploper

De vier wedstrijden in deze poule F leverden tot nu toe 32 doelpunten op, een gemiddelde van 8 per duel. Nederland gaat in de tussenstand aan de leiding met evenveel punten (4) maar een iets beter doelsaldo dan Brazilië.