Ruim 220 dode vogels geborgen uit Kristalbad tussen Enschede en Hengelo: "Extreem veel"

Uit het Kristalbad tussen Enschede en Hengelo zijn vandaag en gisteren in totaal 222 dode vogels geborgen. De dieren zijn vermoedelijk bezweken aan botulisme. Het Waterschap Vechtstromen spreekt van 'een extreem aantal'.

Medewerkers van het Waterschap Vechtstromen haalden gisteren en vanochtend de dode vogels uit het Kristalbad, dat dient als zogenoemd retentiegebied. Dat is een gebied waar het water bij hevige regenval opgeslagen wordt.

"Gisteren hebben we 62 dode vogels geborgen, vanochtend waren het er 160", vertelt Martin Hilferink van Waterschap Vechstromen. "Vier of vijf jaar geleden hebben we ook massale sterfte in Drenthe meegemaakt, maar deze aantallen zijn wel uitzonderlijk."

Omstandigheden

De dieren zijn naar verluidt overleden aan de gevolgen van botulisme, een ziekte die veroorzaakt wordt door bacteriën. "Het zijn waarschijnlijk de omstandigheden bij elkaar die voor de massale sterfte hebben gezorgd. De combinatie van bacteriën die het goed doen, de hoge temperatuur en stilstaand water", zegt Hilferink.

Het opruimen van de kadavers of ernstig zieke vogels moet verdere sterfte tegengaan. "De waterkwaliteit verbetert daardoor", aldus Hilferink.

De dode vogels werden vanochtend geruimd:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Deel dit artikel: