nieuws

Voor het eerst lichte banengroei in bedrijfsleven Overijssel

Vacatures
Vacatures
De afgelopen drie maanden zijn er in Overijssel banen bijgekomen. Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuurenquête van het CBS, die vandaag voor het eerst in drie jaar tijd positief uitpakt voor de belangrijke dienstverlenende sector in de provincie.
Deze sector behelst zo'n beetje alle bedrijven behalve winkels en industrie, dus van transportbedrijven en cafés tot callcentra en marketingbureaus, en is daarmee de grootste sector in de provincie.

Meer vacatures

Eerder deze maand werd uit onderzoek van RTV Oost al duidelijk dat er langzaam maar zeker weer meer vacatures komen in de provincie. Een goed teken, al zegt dat natuurlijk nog niets over de hoeveelheid mensen die aan de andere kant weer werden ontslagen. 
Nu is het voor het eerst sinds deze CBS-metingen eind 2011 begonnen dat de totale balans positief uitpakt. Meer ondernemers in de sector gaven aan nieuwe mensen te hebben aangenomen dan dat er ondernemers waren die hun personeel hadden moeten laten gaan.

Van diep rood

Anderhalf jaar geleden was die balans nog diep rood (-30 procent), en sindsdien ging het elke maand iets beter, totdat deze maand voor het eerst een zeer bescheiden positieve score werd behaald van 2,8 procent. Waar dertien procent van alle ondernemers zei te zijn ingekrompen, gaf zestien procent aan juist nieuwe mensen te hebben aangenomen.
Nieuwe cijfers voor industrie en detailhandel komende volgende maand pas, maar de laatste keer dat het ondernemers in deze sectoren werd gevraagd, was hun balans ook positief.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.