Scheidsrechter Björn Kuipers stopt na Johan Cruijff Schaal: "Het is mooi geweest"

Topscheidsrechter Björn Kuipers houdt ermee op. De arbiter uit Oldenzaal fluit zijn laatste wedstrijd op 7 augustus in het duel om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV.

"Het is mooi geweest. Ze zeggen weleens dat je op je hoogtepunt moet stoppen. En wat dat betreft, is er geen mooier moment dan dit", zegt Kuipers. De Tukker floot begin deze maand op Wembley in Londen de finale van het EK, waarin Italië na strafschoppen Engeland versloeg. "Ik heb in veel kranten gelezen dat dit mijn internationale afscheid was", zei Kuipers toen bij terugkeer op Schiphol. "Maar ik ben zo ver nog niet."

Kroon op werk

Tijdens zijn vakantie besloot de 48-jarige Oldenzaler echter dat het toch mooi is geweest. "Nooit had ik kunnen bedenken dat ik zo'n prachtige loopbaan zou krijgen", zegt Kuipers, die de eerste Nederlandse arbiter ooit is die een EK- of WK-finale leidde. "Italië - Engeland voelt echt als de kroon op mijn werk en die zal ik nooit vergeten."

Lastig besluit

Toch was het een lastig besluit. "Na die EK-finale kregen we heel reacties, zowel uit het binnen- als buitenland. Deze waren allemaal positief. En dat bracht mij toch een beetje aan het wankelen. Uiteindelijk heb ik even de tijd genomen en goed nagedacht. Toen heb ik besloten te stoppen op het hoogtepunt. Mooier kan het eigenlijk niet", vervolgt hij.

Johan Cruijff Schaal

Kuipers zal alleen nog in actie komen in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. "Ik heb aangegeven graag nog in een vol stadion in Nederland te fluiten", zegt hij. "En dan is Ajax - PSV natuurlijk een prachtig affiche."

Toekomst

Ondanks zijn aanstaande afscheid wil Kuipers actief blijven in scheidsrechterswereldje. "Wat ik ga doen? Dat weet ik echt nog niet. Maar ik wil wel betrokken blijven. Ik weet hoe moeilijk ons vak is. Er zijn heel veel jongens die angst hebben om wedstrijden te leiden, dan wordt de spanning te groot. Ik denk dat het heel goed is om met dat soort jongens een goede band op te bouwen en ze te helpen", aldus Kuipers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
BETAALD VOETBAL
Deel dit artikel: