nieuws

Cursisten vakopleiding Staphorster stipwerk in Staphorst stempelen voor het eerst

Voor 't eerst namen ze vanavond de stempels ter hand; de cursisten van 'Kleurrijk Drukken' in Staphorst. Dat is een vakopleiding voor Staphorster stipwerk.
De opleiding is zo'n anderhalve maand geleden begonnen met theorie, de geschiedenis van het stipwerk en stempels maken. Vanavond werd er dus voor het eerst gedrukt. Gerard van Oosten, voormalig schilder, verfspecialist en expert in het Staphorster stipwerk, geeft de opleiding. Hij maakte met hulp van het landelijke Fonds Cultuurparticipatie een uitgebreide lesmap voor de cursisten. Stipwerk is namelijk officieel cultureel erfgoed.

Stipwerk is populair

Er doen vijftien mensen mee aan de cursus, uit de verre omgeving. Als deze zijn 'afgestudeerd' begint een volgende cursus. Ook die is al helemaal volgeboekt. "Zelfs de derde cursus is al bijna vol", zegt Van Oosten, "moet je nagaan hoe hip dit is."
Doel van de cursus is de kennis van het Staphorster stipwerk te delen om er zo voor te zorgen dat deze behouden blijft voor het nageslacht. "Er zijn nu nog maar acht mensen hier die het goed kunnen", zegt Van Oosten. Om die reden benaderde hij ook de modeacademies en kunstacademies om workshops te geven. De cursus bestaat uit vijf basislessen en daarna gaat de leerlingen in nog eens vijf lessen echt de diepte in.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.