Nieuws

Duitse politie heeft onvoldoende personeel om bij Nederlandse grens coronapapieren te controleren

De grensovergang bij Hardenberg
De grensovergang bij Hardenberg © ANP / Ramon van Flymen
Wie de grens met Duitsland oversteekt moet daarvoor sinds dinsdag de juiste coronapapieren voor hebben. De kans op een boete is echter niet heel groot; de Duitse politie laat weten onvoldoende personeel te hebben om speciale coronacontroles uit te voeren.
Er zijn weer strengere maatregelen voor reizigers uit Nederland, omdat ons land in Duitsland als hoogrisicogebied geldt. Maar controles op correcte registratie of een vaccinatiebewijs worden alleen meegenomen in reguliere verkeerscontroles, aldus woordvoerders van de politie in Kleve, Viersen en Heinsberg. Voor zover bekend is sinds dinsdag nog niemand naar Nederland teruggestuurd.
Reizigers vanuit Nederland zonder de juiste papieren moeten in Duitsland tien dagen in quarantaine, als ze langer dan 24 uur in het land blijven. Wie op doorreis is in Duitsland en daar niet heeft overnacht hoeft geen coronabewijs te hebben. Wie de grens oversteekt voor tanken of boodschappen, moet een vaccinatiebewijs bij zich hebben of een recente negatieve coronatest kunnen laten zien.

Niet genoeg personeel

Volgens de politiewoordvoerders is er niet voldoende personeel om speciale coronacontroles onderweg in Duitsland te houden. Wie betrapt wordt op een overtreding of moet stoppen wegens een verkeerscontrole, kan wel om coronapapieren worden gevraagd. Het is dringend aan te raden om een vaccinatiebewijs of een recente testuitslag wel mee te nemen op reis, zegt de woordvoerster van de Kleefse politie.
Aan de grenzen met Duitsland zouden reizigers in het hoogseizoen vaker kans lopen op een controle volgens de Bundespolizei in Kleve. Volgens een woordvoerder worden bij diverse grensposten, zoals in Twente, extra mensen neergezet voor controles, die echter steekproefsgewijs worden uitgevoerd. Ook in de trein moeten de coronapapieren van reizigers in orde zijn, aldus de Bundespolizei.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.