Sport

Verenigde Staten maakt na penaltyreeks einde aan olympische droom Oranje Leeuwinnen

Jill Roord
Jill Roord © Orange Pictures
De Nederlandse voetbalsters gaan zonder een medaille naar huis. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman verloor in de kwartfinales van de Olympische Spelen na strafschoppen van de Verenigde Staten.
Na de reguliere speeltijd stond het 2-2 en in de verlenging werd niet gescoord. In de penaltyserie hield de VS de zenuwen het best in bedwang. Vivianne Miedema en Aniek Nouwen mistten namens de Oranjeleeuwinnen, waar Jill Roord uit Oldenzaal een groot deel van de wedstrijd meespeelde. Ook FC Twente-speelster Lynn Wilms stond aan de aftrap.

Miedema trefzeker

Miedema had Oranje na ruim een kwartier spelen op voorsprong gezet, maar via doelpunten van Samantha Mewis en Lynn Williams namen de Amerikaanse vrouwen de leiding over. Miedema trok de stand na bijna een uur gelijk met haar tiende doelpunt van het toernooi. In de slotfase kreeg Oranje een strafschop, maar Lieke Martens faalde van elf meter.

Afscheid Wiegman

Zo eindigt het tijdperk van Wiegman zonder olympische medaille. Onder leiding van Wiegman, die verdergaat als bondscoach van Engeland, wonnen de voetbalsters het EK 2017 en bereikten ze de finale van het WK 2019. 'Team USA' was daarin met 2-0 te sterk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.