Twentse apothekers roepen huishoudens Dinkelland en Losser op om jodiumtabletten in te leveren

Huishoudens in Dinkelland en Losser hebben de afgelopen weken nieuwe jodiumtabletten gekregen, omdat ze vlak bij de kerncentrale in het Duitse Lingen wonen. De Twentse Apothekers Organisatie roept de circa 4600 huishoudens op om de oude tabletten in te leveren bij de apotheek. "We willen de oude doosjes graag innemen, omdat we ze nog te vaak zien in de container. Of ze worden door de wc gespoeld", vertelt bestuurslid Lisette Darman.

De oude pillen zijn in 2017 verspreid en de uiterste houdbaarheidsdatum verstrijkt in september. Daarom worden ze vervangen. Naast de inwoners van Dinkelland en Losser krijgen ook inwoners van West-Brabant en Zeeland zogeheten kaliumjodiumtabletten.

Afvalverwerker

Als de medicijnen worden ingeleverd, worden ze apart gehouden zodat niemand erbij kan. Vervolgens gaan ze naar de afvalverwerker. "Als je ze in de prullenbak gooit, worden ze met het gewone huisvuil verbrand. Als je ze door de wc spoelt, komen de stoffen in het oppervlaktewater terecht. Beide manieren zijn slecht voor het milieu", legt Darman uit.

In totaal kunnen de mensen in Dinkelland en Losser bij circa 65 apotheken terecht in Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
DINKELLAND LOSSER
Deel dit artikel: