Nieuws

Schipper van gifschip Imatra in Zwolle weigert verder te varen

De Imatra ligt stil in Zwolle vanwege een giftige lading.
De Imatra ligt stil in Zwolle vanwege een giftige lading. © RTV Oost/Harry Hol
De schipper van het binnenvaartschip "Imatra", dat vrijdag werd stilgelegd vanwege een zeer giftige lading aan boord, weigert verder te varen. Dat zegt woordvoerder Sunniva Fluitsma, woordvoerder van de Algeme Schippersvereniging. Volgens Fluitsma, zou Rijkswaterstaat opdracht hebben gegeven om de Imatra morgen weg te varen. De schipper ziet dat niet zitten, zo lang zijn veiligheid en gezondheid niet gewaarborgd zijn.
“Het is frustrerend voor ons. Als schippers worden we al bekeurd als we op een hete dag stilliggen en geen reddingsvest dragen. Maar nu moeten we opeens snel met een schip vol gif vertrekken.”
De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft aangegeven te zoeken naar een oplossing. Dat betekent dat morgen wegvaren hoe dan ook geen optie was geweest.
We worden al bekeurd als we op een hete dag stilliggen en geen reddingsvest dragen. Maar nu moeten we opeens snel met een schip vol gif vertrekken.
Sunniva Fluitsma, woordvoerder Algemene Schippersvereniging
Statenlid Robert Jansen van GroenLinks heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. “Ik wil weten wat de risico’s voor de bemanning waren, voor de omwonenden, en voor het milieu en de natuur. Ook wil ik weten wat de vaarroute was, en of de gemeenten, hulpdiensten en veiligheidsregio’s wel zijn voorbereid op dit soort schepen met een giftige lading.”
Schipper gifschip Zwolle wil niet verder varen.
Schipper gifschip Zwolle wil niet verder varen. © RTV Oost/Harry Hol
Op dit moment is niet duidelijk wanneer het gifschip in Zwolle naar een veilige bestemming wordt gebracht en wie dat precies gaat doen. Datzelfde geldt voor twee andere schepen met eenzelfde type lading die op dit moment stilliggen in Veghel en Utrecht.
Wat waren de risicos voor bemanning, omwonenden, milieu en natuur
Statenlid Robert Jansen, GroenLinks
Vrijdag werd op de drie schepen de zeer giftige stof Fosfine aangetroffen. Deze stof is al zeer gevaarlijk bij een dosis van een half deeltje per miljoen in de lucht. Aan boord van de schepen werd een dosis van drie- tot vierhonderd deeltjes per miljoen aangetroffen. Het gevaar werd per toeval ontdekt toen een van de schippers een gaslucht rook in het ruim. Na het vaststellen van het gevaar werd de drie schepen waaronder die in Zwolle ontruimd en aan de ketting gelegd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.