Lufthansa-Boeing vertrekt vervroegd van Twente Airport, strop van een ton

Een van de twee Boeings 747 van Lufthansa die geparkeerd staan op Twente Airport vertrekt vandaag. Het toestel zou eigenlijk tot juni volgend jaar gestald blijven, maar stijgt weer vervroegd op. Voor Twente Airport betekent dat een financiële strop van een kleine ton.

Om de geparkeerde Boeings van Lufthansa is veel te doen geweest. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) verbood Twente Airport eerder om na juni 2021 de toestellen op te laten stijgen, vanwege het ontbreken van het juiste luchthavencertificaat. Via een kort geding kon Twente Airport dat voorkomen.

Financiële strop

De toen drie geparkeerde toestellen van Lufthansa mochten van de rechtbank tot juni 2022 in ‘Twente’ blijven staan. Maar kort na die uitspraak vertrok een van de Boeing 747 en vandaag stijgt de volgende op.

“Lufthansa gaat het toestel weer opnemen in de vloot, vanwege de toenemende vraag naar passagiersvluchten”, zegt Jan Schuring, algemeen directeur van Twente Airport. "We zagen liever dat het contract werd uitgediend, maar natuurlijk is het vooral mooi dat de luchtvaartsector zich reset na corona."

De luchthaven loopt daardoor nu een kleine ton aan parkeerinkomsten mis, naast de eerdere ruim 100.000 euro voor het Boeing-toestel dat in april al vertrok. Geld dat de luchthaven goed kan gebruiken; Twente Airport boekte vorig jaar een recordverlies van ruim één miljoen euro.

Twente Airport is eigendom van de provincie Overijssel en de gemeente Enschede. De voorbije jaren zijn er miljoenen euro's aan gemeenschapsgeld in de luchthaven gestoken, maar nog geen enkel jaar is er winst gemaakt.

Zes geparkeerde toestellen

Lufthansa parkeerde vorig jaar zomer zes Boeings 747 op Twente Airport. De toestellen zouden er langdurig geparkeerd worden, doordat de luchtvaart instortte vanwege de coronapandemie. Twente Airport en de Inspectie raakten meermaals met elkaar in conflict om de Boeings. Het juridische gevecht tussen beide partijen heeft de luchthaven tienduizenden euro's gekost.

Op het algemeen bestuur van Twente Airport klinkt kritiek vanuit de politiek. De gemeenteraad van Enschede en de Statenleden in de provincie willen dat er voorlopig geen grote investeringen worden gedaan in de luchthaven. De politiek spreekt van 'een tunnelvisie' en wil een pas op de plaats voor de kwakkelende luchthaven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
ENSCHEDE TWENTE AIRPORT REGIO ENSCHEDE
Deel dit artikel: