Internationale regels staan show met monstertruck zoals in Haaksbergen niet toe

Er mag geen publiek in de rijrichting van monstertrucks staan bij evenementen waar deze voertuigen aan deelnemen. Dat staat in internationale richtlijnen die zijn opgesteld door de Monster Truck Racing Association (MTRA).

In Haaksbergen stond het publiek rondom het plein waarop de monstertruck de stunts uitvoerde. In elke rijrichting van de monstertruck stonden dus mensen te kijken naar het evenement. Helemaal fout, stellen de richtlijnen.

Niet op de hoogte

Daarmee heeft de organisatie in ieder geval één regel overtreden. Eerder werd al duidelijk dat de organisator van het evenement in Haaksbergen niet op de hoogte is van de eisen waaraan een bestuurder van een monstertruck moet voldoen.

Volgens organisator Geerlof Kanis is er vooraf wel overleg geweest met het team dat de stunts uitvoert. Dat overleg ging over de vraag of de stunt die uitgevoerd gaat worden, kan. Of er genoeg ruimte voor is. Organisator Kanis gaf wel aan niet op de hoogte te zijn van de regels rondom een evenement met monstertrucks.

Eerder ongeluk

Het is niet de eerste keer dat het vreselijk mis gaat rond evenementen waarbij monstertrucks stunts uitvoeren. In Mexico vielen vorig jaar negen doden en vele gewonden toen een monstertruck op het publiek inreed. Ook daar stond publiek in de rijrichting van de monstertruck wat door de organisatie scherp werd veroordeeld.

 

Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama Haaksbergen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren