Givana (22) uit Hengelo protesteert in Beiroet: "Nog steeds geen rechtvaardigheid"

Een beeld dat velen nog op hun netvlies hebben staan: de allesvernietigende explosie in de haven van Beiroet precies een jaar geleden. Ruim tweehonderd mensen kwamen om het leven, duizenden mensen raakten gewond en de hoofdstad van Libanon lag in puin. Sindsdien is er weinig gebeurd, tot grote onvrede van de bevolking. Vandaag gingen mensen de straat op om te protesteren, onder wie de 22-jarige Givana Emmanuel uit Hengelo.

Givana is geboren in Libanon, maar vluchtte op driejarige leeftijd met haar ouders naar Nederland. Elke zomer keert ze terug naar haar geboorteland om familie en vrienden te bezoeken. Ook dit jaar. Alleen vandaag stond er een autorit naar Beiroet gepland. Want Givana protesteert mee met 'haar' mensen.

'Geen excuses'

De protestmars begon op Sassine Square en stopte bij de haven. Om zeven over zes 's avonds, het exacte tijdstip van de explosie, werd er een minuut stilte gehouden voor alle slachtoffers. Vervolgens ging het protest door tot aan Martyrs Square, waar het parlement is gevestigd.

"Mijn beweegredenen zijn persoonlijk. Ik heb bekenden in Beiroet wonen die door de explosie getraumatiseerd zijn. Zij lopen nog steeds bij een psycholoog, slikken medicijnen en zijn misschien wel depressief. Sommigen mensen die ik kende, zijn overleden."

Wat haar vooral steekt is dat er een jaar later nog niets is veranderd. Ze stuurt updates via haar telefoon terwijl ze door Beiroet loopt. "De overheid doet het af als een ongelukje, terwijl de president ervan afwist dat er ammoniumnitraat in de haven lag. Er is nog steeds geen uitleg gegeven en er zijn geen excuses gemaakt."

Explosie

Op 4 augustus 2020 ontplofte een lading in beslag genomen ammoniumnitraat. De chemische stof was niet goed opgeslagen in de haven en dat zou ook bekend zijn geweest bij de autoriteiten. Die vermeende nalatigheid leidde tot een van de zwaarste niet-nucleaire ontploffingen die ooit zijn gemeten.

Veel schade is ook een jaar later nog niet gerepareerd en veel burgers zijn nog woedend op de autoriteiten. Zo bestaat grote onvrede omdat het onderzoek naar de ramp nog niet heeft geleid tot veroordelingen.

Givana over de protesten in Beiroet:

"Er zijn vorig jaar kinderen overleden hier en we hebben nog steeds geen uitleg gekregen. Autoriteiten hebben mensen van het Rode Kruis en de brandweer de dood ingestuurd. Ze hebben ook niets gedaan om de families van de slachtoffers te ondersteunen of mee te helpen aan de wederopbouw. Het is een negatieve spiraal waar nooit antwoorden uit gaan komen."

Daarom gaan Libanezen vandaag met tienduizenden tegelijk de straat op. Om duidelijk te maken dat ze de ramp en alle gevolgen nog niet vergeten zijn. "Er zijn geen auto's op de weg en iedereen heeft vandaag vrij gekregen van werk omdat ze veel onrust verwachten."

'Begint onrustig te worden'

De protestmars is vanmiddag vreedzaam verlopen, maar wordt naarmate de avond vordert steeds grimmiger. "Het begint nu wel onrustig te worden bij het parlement. Ze bonken op de muren en één muur is nu omgevallen", laat Givana via Whatsapp weten.

Zelf zegt ze op tijd naar huis te gaan, voordat de protesten gewelddadig worden. "Ik verwacht dat het misschien wel uit de hand gaat lopen." Er zijn massaal militairen en politieagenten op de been. "Vanavond zal het er heftig aan toe gaan. Ze zijn nu begonnen met het arresteren van mensen."

Ondanks de spanningen en het mogelijke geweld wilde Givana vandaag per se meelopen. "Ook al woon ik in Nederland, ik wil mijn stem laten horen. Ik wil in solidariteit staan met m'n mensen. En voor de slachtoffers. Om ze te eren en herdenken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
HENGELO REGIO HENGELO
Deel dit artikel: