nieuws

Twijfels over expertise bij gemeenten na monstertruckdrama in Haaksbergen

Evenementendeskundige Rik Voogt van Buro Buiten Zinnen twijfelt of er bij gemeenten wel genoeg kennis is om op een juiste manier een vergunning voor een evenement te beoordelen. Dat zegt hij naar aanleiding van het monstertruckdrama in Haaksbergen, waarbij gisteren drie mensen om het leven kwamen.
In de vergunning die de gemeente Haaksbergen heeft afgegeven, staat dat de gemeente op geen enkele manier aansprakelijk is voor letsel of schade. Voogt vindt die clausule in de vergunning te kort door de bocht. "Een gemeente is zelf verantwoordelijk voor een passend stel veiligheidsvoorschriften. Nader onderzoek moet laten zien of het totale beoordelingstraject goed is gegaan. En als er manco's liggen, dan kun je pas iets zeggen over de aansprakelijkheid." Het is de eerste voorlopige conclusie van de evenementendeskundige.

"Hele traject bekijken"

"Laten we wel wezen, de gemeente is het bevoegd gezag. Juist zij moeten het passende pakket aan maatregelen voorschrijven. Dat gaat verder dan alleen maar te zeggen; u bent als organisatie verantwoordelijk voor de goede loop van de activiteit. In de juridische toets van zo'n clausule zal naar het het hele traject moeten worden gekeken."
"Achteraf kun je makkelijk pijnpunten neerleggen, maar je kunt je beter de vraag stellen of er wel genoeg expertise is bij gemeenten." Voogt heeft serieuze twijfels of Haaksbergen wel genoeg kennis in huis had om zo'n evenement/vergunning te kunnen beoordelen. Hij heeft nog wel een tip voor de vergunningsverstrekkers. "Kijk even iets verder en ga op zoek naar de juiste info over de veiligheid van een evenement."
 
Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama Haaksbergen'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.