Deskundige na drama Haaksbergen: 'Kennis van veiligheid evenementen ondermaats'

De kennis bij mensen die evenementen in Nederland organiseren, is in veel gevallen ondermaats. Dat is het gevolg van de manier waarop het organiseren van evenementen in Nederland is geregeld. Dat zegt deskundige Syan Schaap van het Event Safety Institute naar aanleiding van het ongeluk op een stuntshow in Haaksbergen waarbij drie doden en 23 gewonden vielen.

"In de ruim 400 gemeenten worden verschillende keuzes en afwegingen gemaakt over wat en wel en niet veilig is. Er zijn wel richtlijnen voor veiligheid, maar die zijn bij vrijwel niemand bekend. Ook is er vaak onvoldoende expertise bij mensen die over de veiligheid moeten oordelen", zegt Schaap. Hij vindt dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan het Verenigd Koninkrijk. Daar wordt al ruim 20 jaar gewerkt met een Event Safety Guide. In die gids, opgesteld door de evenementenbranche zelf, staan regels, richtlijnen en tips. De Britse overheid omarmde de Event Safety Guide die bij veel evenementen wordt gebruikt.

Het incident in Haaksbergen maakt volgens Schaap goed zichtbaar hoe groot de verschillen in Nederland zijn. ,,Dit soort evenementen zijn normaal gesproken in stadions zoals Gelredome. Dan blijven de onderste rijen op de tribunes uit veiligheidsoverwegingen vaak leeg. In Haaksbergen was een vergelijkbaar evenement op de parkeerplaats van de Jumbo. Dranghekken houden een truck echt niet tegen.''
 

Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama Haaksbergen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Reageren