Nieuws

Waterschap over alarmerend klimaatrapport: ook hier Limburgse taferelen

Klimaatrapport voorspelt hittegolf op hittegolf
Klimaatrapport voorspelt hittegolf op hittegolf © RTV Oost
Een tekort aan drinkwater, extreem veel overstromingen en hittegolf op hittegolf, zomaar een paar problemen waar we ook in Overijssel te maken krijgen volgens het snoeiharde klimaatrapport van het IPCC dat vandaag werd gepresenteerd. Watergraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen noemt het klimaatrapport verontrustend en alarmerend.
Werd er in 2015 nog aangenomen dat de extreme opwarming van de aarde pas over een eeuw zou ontstaan, maar volgens het rapport stijgt in het zwartste scenario de temperatuur op aarde in 2030 al met 1,5 graad.

Rivier in je straat

Kuks denkt dat ook onze regio te maken krijgt met grote gevolgen. "Stel je voor als een rivier door je straat stroomt. Je kunt hier soortgelijke situaties krijgen als in Limburg, dat het water niet weg kan. Maar ook een tekort aan drinkwater, zoals bij grote droogte is denkbaar."
Ook de stijging van de zeespiegel is het rapport een belangrijk onderwerp. In het meest extreemste geval kan de zeespiegel aan het eind van de eeuw met ruim een meter gestegen zijn, wat veel gevolgen heeft voor de bewoonbaarheid van Nederland.

Betalen

Ook voor inwoners van Overijssel heeft die stijging gevolgen, aldus Kuks: "We dragen nu als waterschap jaarlijks 8 miljoen af aan de bescherming van Nederland voor het hoge water. Maar dat kan dus op termijn meer worden. Mensen gaan het merken in hun portemonnee."
Het waterschap vindt sowieso dat er meer geld moet worden vrijgemaakt. Ook de provincie Overijssel heeft gereageerd op het rapport, de provincie noemt het urgent en een probleem van nu. Maar ook geeft de provincie aan al veel te doen, zoals klimaatbestendig bouwen, de rivier de ruimte te geven en in te zetten op duurzaam fabriceren.

Kelders droog

Kuks verwacht dat niet alleen de provincie, maar ook gemeenten meer moeten gaan bijdragen aan de aanpak van de klimaatproblemen, maar hij verwacht ook meer van particulieren. "Controleer of je kelder wel bestand is tegen hoog water en haal je tegels uit de tuin, omdat voldoende groen zorgt voor afkoeling als het heet gaat worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.