nieuws

Eerste winkelier wil naar centrum Enschede in offensief tegen leegstand

Bloemist wil naar De Heurne in Enschede
Bloemist wil naar De Heurne in Enschede
Een bloemist aan de Oldenzaalsestraat in Enschede is de eerste winkelier die ingaat op het voorstel van de gemeente om naar het centrum te verhuizen. De gemeente stelt daar soepele regels tegenover.
De bloemist wil verhuizen naar De Heurne. De gemeente Enschede juicht de verhuizing toe. Het stadscentrum, maar zeker De Heurne, heeft te kampen met een groot verloop, er zijn te veel winkels en daardoor staat er veel leeg.

Plan van oud-wethouder Van Hees

De verhuizing past binnen het offensief om die leegstand aan te pakken. Het stadscentrum moet kleiner en compacter worden. De toenmalige wethouder Van Hees heeft een plan in werking gesteld om winkeliers van buiten het centrum te overtuigen om naar de binnenstad te verhuizen. De gemeente betaalt daar niet aan mee, maar wil wel soepel met de regels omgaan.
De bloemist maakt gebruik van die regeling, maar kan een verhuizing alleen betalen als hij zijn huidige pand kan verkopen of verhuren. Hij wil er studenten in huisvesten. Hoewel dat niet binnen de regels past, wil de gemeente er mee instemmen als de bloemist met een goed plan komt voor het hele pand, inclusief de bijgebouwen.

"Er zijn bewegingen gaande"

De bloemist is voorlopig de enige die gebruik maakt van de geboden mogelijkheden. "Ondernemers die naar de binnenstad willen, gaan toch wel", aldus een woordvoerder van de gemeente. Zo is er een Hengelose kinderkledingwinkel die een tweede vestiging in Enschede wil beginnen en zijn er ondernemers die samen een pand in de binnenstad delen, zoals pop-upstore The Uppersite met onder meer een broodjeszaak. "Er zijn bewegingen gaande." Die leiden volgens de gemeente niet tot leegstand in de aanloopstraten. "Er zijn altijd winkeliers die zich daar willen vestigen vanwege de bereikbaarheid en de parkeerplek."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.