Ziekenhuis Isala hoopvol na eerste experimenten: bloed blijft goed na dronevlucht

Of bloed over de grond wordt vervoerd, of door de lucht: het maakt voor de kwaliteit van de bloedmonsters niets uit. Dat concludeert ziekenhuis Isala na de eerste experimenten met dronevluchten tussen Zwolle en Meppel.

Het ziekenhuis keek naar allerlei waarden in het bloed van twintig vrijwilligers. Dat bloed werd door de lucht vervoerd. Het werd vergeleken met de waarden in bloed dat met een auto naar een bestemming was gebracht. "Uit het onderzoek blijkt dat dronetransport geen effect heeft op de laboratoriumuitslagen", aldus het Isala. Dat wil verder gaan met de drones.

Na een serie testvluchten afgelopen najaar maakte in mei dit jaar een medische drone voor het eerst een 'langeafstandsvlucht' tussen de ziekenhuizen in Zwolle en Meppel. Op deze manier kunnen bloed, medicijnen en monsters in de toekomst sneller vervoerd worden. De afstand tussen Meppel en Zwolle kan de drone afleggen in een tijdbestek van vijftien tot twintig minuten.

Nog drie jaar

De experimenten in de buurt van Zwolle duren nog drie jaar. De bouwer werkt aan een drone die in alle weersomstandigheden kan vliegen. Bovendien moet de wet nog worden aangepast om de vluchten mogelijk te maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
ISALA
Deel dit artikel: