Nieuws

Lars (18) is met gelakte nagels niet welkom achter de kassa van Jumbo in Glanerbrug

Lars is met gelakte nagels niet welkom achter de kassa van de Jumbo in Glanerbrug
Lars is met gelakte nagels niet welkom achter de kassa van de Jumbo in Glanerbrug © News United / Dennis Bakker
Lars ten Caat (18) uit Glanerbrug wil graag met groen geverfd haar en kleurrijk gelakte nagels achter de kassa zitten. Maar de laknagels zijn een brug te ver voor Radjen Lochan, eigenaar van de Jumbo-supermarkt. Lars gaat niet in op een verzoek van de supermarkteigenaar om zonder gelakte nagels op zijn werk te verschijnen. En dus heeft hij vandaag afscheid genomen van zijn werkgever.
"Ik wil net als iedereen behandeld worden", zegt Lars. "Als ik geen nagellak mag dragen, geldt dat ook voor de dames die achter de kassa zitten", zegt de student sociaal werk.

Steunbetuigingen

Zijn moeder Iris van Veen is het met haar zoon eens. Hij moet nagellak kunnen dragen wanneer hij daar zin in heeft en waar hij dat wil. Sterker nog; ze deelt op Facebook dat haar zoon het voor gezien houdt bij de supermarkt in Glanerbrug. Het levert een stortvloed van steunbetuigingen op aan het adres van Lars.
Hij is er blij mee. Omdat er ook heel reacties uit zijn dorp Glanerbrug bij zitten, voelt Lars zich juist extra gesterkt. "In het gesprek dat ik had met mijn bedrijfsleider en de eigenaar kreeg ik te horen dat Glanerbrug hier niet klaar voor was. Al die reacties zijn voor mij het bewijs dat Glanerbrug er wél klaar voor is."

Groen haar

Lars schaart zich vol trots onder de LHBTIQ+ gemeenschap. Zijn groene haar en nagels zijn een uiting van die trots. "Anderhalve maand geleden is hij naar de bedrijfsleider van de Jumbo gestapt met de vraag of hij zijn haar groen mocht verven", vertelt de moeder van Lars. "Dat was geen probleem, zolang het maar representatief zou blijven."
Al die reacties zijn voor mij het bewijs dat Glanerbrug er wel klaar voor is
Lars ten Caat
Niet veel later besloot hij ook zijn nagels te lakken. "Ik kreeg veel positieve opmerkingen van klanten", vertelt Lars. Tot het moment dat er een klacht binnenkwam. Lars moest zich melden bij de bedrijfsleider. In het gesprek dat volgde, kreeg Lars de vraag of hij de nagellak wil weghalen. "Dat was om mij in bescherming te nemen", legt Lars uit. Hij ging er niet mee akkoord. Lars wil, net als zijn vrouwelijke collega's, nagellak kunnen dragen als daar zin in heeft. En anders geldt: ik niet, dan zij ook niet.
De nagels van Lars
De nagels van Lars © News United / Dennis Bakker
Dat de bedrijfsleider van de supermarkt wel toestemming gaf om met groen geverfd haar achter de kassa te gaan zitten, doet daar wat Lars en zijn betreft niets aan af. 'Lars moet zichzelf kunnen zijn", zegt zijn moeder.
Onlangs volgde er opnieuw een gesprek met de bedrijfsleider. Daar was, tot grote verrassing van Lars, ook eigenaar Radjen Lochan bij aanwezig. "Dat was wel even schrikken." In het gesprek werd aangegeven dat Glanerbrug niet klaar was voor een jongen met gekleurde nagels achter de kassa. "Ze wilden in de supermarkt het gemiddelde van de omgeving weerspiegelen", legt Lars uit. "Als jongen met nagellak pas je daar dus niet bij."
Als jongen met nagellak op pas je daar dus niet bij
Lars ten Caat
Lars vindt het jammer dat hij nu stopt met zijn werk bij de supermarkt in Glanerbrug. "Ik heb hier veel leuke collega's", vertelt hij. Collega's ook die er geen probleem mee hebben dat Lars met gelakte nagels achter de kassa zit. Ook als Lars vandaag te horen krijgen dat hij tóch welkom is met gelakte nagels, is het einde verhaal voor de achttienjarige. "Ik zou me er toch niet meer helemaal welkom voelen."
Ik zou me er niet meer helemaal welkom meer voelen
Lars ten Caat
Lars wil aantonen dat er nog steeds vreemd wordt gekeken naar zaken die volgens hem normaal zouden moeten zijn. "Ook door een werkgever, die een werknemer juist in bescherming hoort te nemen."
Binnenkort begint de opleiding sociaal werk van Lars weer. Daar verwacht hij weinig problemen, juist vanwege het type studie. "Dat komt wel goed."

Reactie Jumbo

In een reactie stelt een plaatsvervangend bedrijfsleider van de Jumbo in Glanerbrug dat hij de situatie kent, maar niet de aangewezen persoon is om er iets over te zeggen. De eigenaar, Radjen Lochan, is niet bereikbaar.
Ook bij een andere vestiging van de Jumbo in Enschede is Lochan niet aanwezig. Op een terugbelverzoek dat daar voor hem is neergelegd, heeft hij nog niet gereageerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.