Mogelijk chloortrein van AkzoNobel door Overijssel vanwege staking Rotterdam

AkzoNobel treft voorbereidingen om een chloortrein vanuit Duitsland naar het Rotterdamse Botlekgebied te laten rijden. Die trein zal ook door Overijssel rijden zegt het Hengelose SP-raadslid Vincent Mulder, die zich in het verleden, met succes, verzette tegen chloortreinen door Overijssel.

De plannen om een chloortrein naar Rotterdam te rijden vanuit Duitsland wordt bevestigd door een woordvoerder van het AkzoNobel. Het chemieconcern wil de trein inzetten omdat er een tekort aan chloor dreigt te ontstaan door de staking bij de chloorfabriek van AkzoNobel in het Botlekgebied.

Veiligheidsrisico's

Sinds 2006 zijn er nauwelijks nog chloortransporten door Nederland. AkzoNobel en het Rijk spraken dat destijds af vanwege de veiligheidsrisico's. Een aantal keer per jaar rijdt er nog wel zo'n trein, bijvoorbeeld als dat vanwege onderhoud nodig is. De trein zal, als hij ingezet wordt, vanaf het Duitse Ibbenburen over de Betuwelijn naar het Botlekgebied rijden. "Maar voordat die trein vanuit Duitsland bij de Betuwelijn is, moet de trein eerst door Oldenzaal,  Hengelo en Deventer", zegt Mulder.

Het raadslid vindt het bovendien onacceptabel dat er nu een trein gaat rijden om een staking te breken. "De afspraak was dat er alleen een trein mocht rijden bij onderhoud aan de fabrieken in Nederland. Niet vanwege een staking."

Of de trein daadwerkelijk gaat rijden, hangt volgensAkzoNobel af van de lengte van de staking en de exacte vraag naar chloor. Wanneer dat wordt besloten, is volgens de woordvoerder nog onduidelijk.

Blijven draaien

Werknemers proberen met de staking bij de chloorfabriek een loonsverhoging van 10 procent af te dwingen. De rechter bepaalde eerder al dat de fabriek op ongeveer 40 procent, en inmiddels zelfs op 60 procent, van de maximale capaciteit moet blijven draaien. Hiermee moet voorkomen worden dat er milieu- en veiligheidsproblemen ontstaan bij klanten van het bedrijf.

Meer over dit onderwerp:
Chloortrein Hengelo AkzoNobel Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren