nieuws

AkzoNobel begonnen met voorbereidingen voor opslag gasolie in Enschede

Zoutcavernes in Enschede
Zoutcavernes in Enschede
AkzoNobel is begonnen met de voorbereidingen voor de opslag van gasolie in zoutcavernes in Enschede. De gemeente Enschede wil er bij de minister op aandringen dat er niks onomkeerbaars gebeurt tot de oorzaak bekend is van een natuurramp met gasolie in het Duitse grensgebied.
Dat schrijven burgemeester en wethouders van Enschede in een antwoord op vragen van D66-raadslid Haveman. AkzoNobel werkt aan de cavernes onder industrieterrein De Marssteden en het installeren van veiligheidsvoorzieningen.

Opslag omstreden na ongeluk in Duitsland

Volgend jaar september wil AkzoNobel proefdraaien en een maand later de cavernes ook daadwerkelijk vullen. De opslag van gasolie in lege zoutholtes is omstreden na een ongeluk met gasolie in het Duitse grensgebied dit voorjaar. Daar lekte bijna 200.000 liter olie weg in de natuur. Pas na weken werd het lek gevonden op 217 meter diepte. Het ging om een lekkende verbindingsschroef tussen twee oliepijpleidingen naar een caverne.
Vanwege het ongeluk had Akzo haar plannen voor opslag van gasolie in Enschede opgeschort, maar omdat alle vergunningen al afgegeven waren en de voorbereiding voor opslag een jaar duurt, is het bedrijf nu toch begonnen. De oorzaak van het lek in Duitsland is echter nog steeds niet helemaal duidelijk.

Enschede niet gerust op ontwikkelingen

De gemeente Enschede laat in haar antwoorden doorschemeren niet gerust te zijn op de ontwikkelingen. Op 15 december brengt verantwoordelijk minister Kamp van Economische Zaken een bezoek aan de stad om over de opslag van gasolie te praten. Enschede dringt er dan nog eens sterk op aan dat eerst de oorzaak van het lek in Duitsland duidelijk moet zijn, voordat er gasolie in de cavernes gepompt kan worden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.