nieuws

Cuypersgenootschap: 'Gebouwen vliegveld Twente van internationale waarde'

Vliegveld Twenthe, ingang Zuidkamp
Vliegveld Twenthe, ingang Zuidkamp
Het vroegere Vliegveld Twenthe in Enschede is van historisch belang en moet een gemeentelijk monument worden. Dat vindt de landelijke monumentenorganisatie Stichting het Cuypersgenootschap. Die heeft het gemeentebestuur van Enschede gevraagd de gebouwen, de wegen en de opzet van het vliegveld aan te wijzen als gemeentelijk monument.
"Vliegveld Twenthe belichaamt de eeuw van de luchtvaart die de twintigste eeuw was", aldus de stichting. Het vliegveld Twente is nog specialer dan andere vliegvelden omdat het in de Tweede Wereldoorlog is gebouwd en gebruik en ook een rol speelden in de Koude Oorlog.
De Duitsers maakten van Fliegerhorst Twente een belangrijke schakel in de eerste luchtverdedigingslinie uit de geschiedenis. Dat is nog steeds te zien aan de gebouwen op en rond het huidige vliegveldterrein. Die zou daarmee zelfs internationale waarde hebben.

West-Friese boerderij in Twents landschap

Na de Tweede Wereldoorlog ging de Fliegerhorst naadloos over in de vliegbasis Twenthe dat tot 1990 Nederlands meest oostelijke basis in de Koude Oorlog was. Ook daarvan zijn nog sporen te zien, aldus het Cuypersgenootschap.
Zo staat er een belangrijk Defensiegebouw met het uiterlijk van een boerderij, weliswaar een West-Friese boerderij, maar volgens Defensie toentertijd overtuigend genoeg om de Russen te misleiden. Het Cuypersgenootschap wil voorkomen dat die karakteristieke kenmerken verloren gaan en denkt dat een monumentenstatus een belangrijk hulpmiddel is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.