Gemeentebelangen wil vaccinatietwijfelaars overhalen met priklocatie in Staphorst

Als het aan de fractie van Gemeentebelangen ligt, krijgt de gemeente Staphorst een eigen vaccinatielocatie. Het aantal gevaccineerden in Staphorst loopt achter op het landelijk gemiddelde. "Wij willen er vooral voor zorgen dat de drempel lager komt te liggen", zegt raadslid Fabian de Wee. "Je maakt het twijfelaars makkelijker als het eenvoudiger is om dichtbij huis een prik te halen."

In de gemeente heeft 40 tot 60 procent van de volwassenen een eerste prik gehad. Landelijk ligt dit percentage boven de 75 procent. De gereformeerde achtergrond van de gemeente speelt ongetwijfeld een rol. Uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad blijkt dat 80 procent van haar lezers uit de gemeente Staphorst geen vaccinatie wil.

Ook klinkt het geluid dat veel mensen in Staphorst en Rouveen het virus al hebben gehad en vanwege hun antistoffen geen vaccin willen. Volgens cijfers van het RIVM is echter bij 14 procent van de inwoners van de gemeente Staphorst al eens corona vastgesteld. Het landelijke beeld laat zien dat 11 procent van de Nederlanders al eens positief is getest.

'Vooral drempel lager maken'

Toch wil Gemeentebelangen er zo veel mogelijk aan doen om inwoners van Staphorst, Rouveen, IJhorst en Punthorst de mogelijkheid tot vaccinatie te bieden. “Wij willen er vooral voor zorgen dat de drempel lager komt te liggen", legt De Wee uit. Zo is een vaccinatielocatie dichtbij bijvoorbeeld handig voor mensen die minder eenvoudig ergens naartoe kunnen reizen.

"Je maakt het twijfelaars makkelijker als het eenvoudiger is om dichtbij huis een prik te halen.” Ondanks dat het raadslid hoopt dat zoveel mogelijk mensen het vaccin halen, benadrukt hij dat het iedere zijn eigen keuze is. Ook de Staatskundig Gereformeerde Partij (SGP) benadrukt dat vaccinatie een persoonlijke keuze is.

Vaccinatieplicht

Toch is de SGP, de grootste partij in de gemeenteraad, niet per definitie tegenstander van het idee. Ook Gerdien Rots van de ChristenUnie in Zwolle vindt een vaccinatielocatie in de buurt een goed idee. Maar ze maakt zich wel zorgen over een eventuele vaccinatieplicht. "Als ik kijk wat er in andere landen gebeurt. Dat gaat in mijn ogen te ver", vertelt Rots.

Ze legt uit: "We moeten mensen die geen vaccin willen, om wat voor reden dan ook, niet gaan uitsluiten van essentiële voorzieningen. Ik ben blij dat wij in Nederland heel veel waarde hechten aan de fundamentele rechten in onze samenleving. Dus hopelijk houden wij ons hier ook nu aan."

SGP

En daar is fractievoorzitter Erik Hattem van de SGP het mee eens. "Als mensen op basis van hun geloof gewetensbezwaren tegen vaccineren hebben óf op basis van medische overwegingen zich niet laten vaccineren, dient de overheid dat te respecteren."

"Het maximale wat de overheid kan doen is het verstrekken van objectieve informatie", vervolgt de SGP-fractievoorzitter. Rots denkt juist dat als we ons allemaal aan de regels houden en samen de verantwoordelijkheid dragen, we uit de crisis komen. "Samen moeten we het doen. We kunnen dat niet aan elkaar opdringen."

Prikbus van GGD naar Staphorst

Voor een vaste locatie zijn overigens voorlopig nog geen definitieve plannen. Wel komt GGD IJsselland over enkele weken met een bus naar de gemeente Staphorst. Burgemeester Jan ten Kate kan de komst van die ‘prikbus’ waarderen: “Dit is een mooi initiatief die GGD IJsselland aanbiedt aan de gemeenten in de regio.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
SGP KERK CORONAVIRUS STAPHORST GGD IJSSELLAND
Deel dit artikel: