Nieuws

Stip is hip; Staphorster museum houdt stipwerk van klederdracht in leven

Opnieuw viel het weer enigszins tegen vandaag, maar het team van Zomer in Overijssel ging ook vandaag weer de provincie in. Vandaag werden Staphorst en Rouveen bezocht. We ontdekten het cultuurrijke heden en verleden van Staphorst in een museum. Zo verdiepten we ons in het wereldberoemde Staphorster stipwerk, dat een onderdeel is van de Staphorster klederdracht.
Dat stipwerk is een techniek om stoffen en andere materialen te versieren met stempels. Die stempels zijn gemaakt van materiaal dat in huis aanwezig is, zoals klosjes hout. Vrouwen in Staphorst die nog klederdracht dragen, bedrukken vaak nog hun eigen stof.
De traditie van klederdracht verdwijnt overigens langzaam in het dorp, en daarmee ook het stipwerk. Verslaggever Chantal Everaardt leerde er vandaag alles over.

Veldschuur Rouveen

Presentatrice Monique Sleiderink bezocht het Natuurcentrum De Veldschuur in Rouveen, gelegen midden in een prachtig natuurgebied. Jonge boswachter Marline vertelde wat hier zoal te beleven is, zoals educatieve activiteiten voor kinderen (kaasmaken, bijenproject, graan dorsen) en Monique hielp zelf ook mee bij het graandorsen. Dat overigens in deze streek niet met een vlegel gebeurt zoals in Twente, maar met een kromme stok.

Kamperen midden in de natuur en knuffelen met alpaca's

Midden in de natuur in Punthorst bezocht Chantal natuurcamping Dassenburcht, waar ze sprak met kampeerders. In Rouveen maakte Chantal kennis met alpaca's en had ze een zogenoemde feed and greet met de dieren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.