nieuws

Staphorst heeft meeste kerkgangers, Twente is het meest gelovig

Kerken lopen leeg
Kerken lopen leeg © Flickr/sierag
Staphorst heeft de meest trouwe kerkgangers van Overijssel. Ruim 62 procent van de inwoners van de gemeente die ouder zijn dan 18 jaar geeft aan minstens een keer per maand naar de kerk te gaan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag zijn gepubliceerd.
Naast Staphorst is ook het aantal kerkgangers hoog in Rijssen-Holten (53,2 procent), Zwartewaterland (52,8 procent) en Kampen (46,7 procent). De minste kerkgangers zijn te vinden in Deventer. Nog geen 10 procent van de inwoners van de gemeente Deventer geeft aan regelmatig naar de kerk te gaan.
Toch zegt het aantal kerkgangers niet alles over het aantal gelovigen. Dinkelland en Tubbergen scoren niet hoog als het gaat om het aantal kerkgangers, maar hebben ongeveer net zoveel gelovigen als Staphorst. In Dinkelland zeggen zelfs meer mensen dan in Staphorst een geloofsovertuiging te hebben. Ze gaan alleen minder vaak naar de kerk. Tubbergen en Dinkelland zijn ook de gemeenten met de meeste katholieken.

Landelijke trend

Van de volwassen Nederlandse bevolking gaf 53 procent in 2013 aan godsdienstig te zijn. In 2010 was dat nog krap 55 procent. Een kwart is katholiek, zij vormen nog steeds de grootste categorie gelovigen. 16 procent is protestants: 7 procent is hervormd, 4 procent gereformeerd; en 5 procent behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Verder is 5 procent moslim en 6 procent rekent zich tot een andere kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering.
Dit onderzoek is uitgevoerd tussen 2010 en 2013 onder personen ouder dan 18 jaar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.